SAD pozvale Izrael da povuče odluku o zabrani rada agenciji AP u Gazi

Ilustracija: Canva
Ilustracija: Canva

SAD su tražile od Izraela da povuče odluku o prekidu direktnog snimanja agencije AP iz Gaze i oduzimanja opreme te agencije, rekla su dva visoka američka zvaničnika.

 

Portparol generalnog sekretara UN rekao je da je „dosta šokantno“ to što je Izrael prekinuo direktni video snimak američke agencije AP iz Gaze i dodao da novinarima treba da bude dozvoljeno da slobodno rade svoj posao.

 

Organizacija za odbranu novinara Reporteri bez granica (RSF) ocenila je odluku izraelskih vlasti o prekidu direktnog emitovanja snimka agencije AP iz Gaze „sramnom cenzurom“. RSF je osudio zaplenu kamere američke agencije i prekid emitovanja snimka pod optužbom da se te slike daju televiziji Al Džazira, koju je Izrael zatvoroio 5. maja, prenosi agencija Frans pres.

 

Izraelski zvaničnici zaplenili su danas kameru i opremu za emitovanje agencije AP u Gazi, optužujući agenciju da krši novi medijski zakon, time što obezbeđuje snimke koje koristi Al Džazira.

 

Katarska satelitska televizija Al Džazira je među hiljadama klijenata koji primaju snimke uživo od AP i drugih medijskih organizacija, piše AP u tekstu u kom je objavio šta je urađeno, i dodaje da „osuđuje taj potez“ Izraela.

 

„AP najsnažnije osuđuje delovanje izraelske vlade kojim je prekinula prenos uživo koji se emituje već duže vreme i prikazuje pogled u Gazu, a zaplenila je i opremu AP“, rekla je Loren Iston, potpredsednica za korporativne komunikacije te medijske kuće.

 

„Prekid nije zasnovan na sadržaju onog što se prenosilo već na zloupotrebi novog zakona o radiodifuziji. Pozivamo izraeske vlasti da vrate našu opremu i dozvole nam da odmah ponovo uspostavimo prenos uživo, tako da možemo da pružimo to važno vizuelno novinarstvo hiljadama medijskih kuća širom sveta“, rekla je ona.

 

Zvaničnici iz izraelskog Ministarstva komunikacija stigli su do lokacije AP u južnom gradu Sderotu danas popodne i zaplenili opremu. Predali su AP-u parče papira koje je potpisao ministar komunikacija Šlomo Karhi, u kome se AP optužuje da krši izraelski zakon o stranim radiodifuznim medijima, prenosi američka agencija.

 

Neposredno pre nego što je oprema zaplenjena AP je emitovao širok kadar severne Gaze.

 

AP ukazuje da poštuje izraelske vojne propise o cenzuri, koji zabranjuju emitovanje snimljenih detalja kao što je kretanje trupa, što bi moglo da ugrozi vojnike, naglašavajući da njihov direktan snimak uglavnom prikazuje dim kako se diže iznad te teritorije. Zaplena je usledila posle verbalnog naređenja u četvrtak da se prekine sa emitovanjem uživo, što je AP odbila da uradi.

 

„U skladu sa odlukom Vlade i instrukcijom ministra komunikacija, Ministarstvo komunikacija će nastaviti da preduzima sve mere neophodne da se ograniči emitovanje koje narušava bezbednost države“, saopštilo je izraelsko Ministarstvo.

 

Izraelski zvaničnici primenili su zakon usvojen početkom aprila, kada su odlučili da zatvore kancelarije Al Džazire, televizije sa sedištem u Kataru i da oduzmu opremu katarske televizije, zabranjujući njeno emitovanje i blokirajući njene portale, podseća AP.

 

Izvor: N1

Tagovi

Povezani tekstovi