SAD stavile ‘visoki prioritet’ na prisustvo zatvorenom suđenju američkom novinaru u Rusiji

Izvor: Canva
Izvor: Canva

Sjedinjene Američke Države(SAD) su izrazile zabrinutost zbog odluke Rusije da sudi reporteru Wall Street Journala Evanu Gershkovichu za navodnu špijunažu na zatvorenom suđenju, ali su rekli da će predstavnici američke ambasade ipak pokušati prisustvovati sudskom ročištu zakazanom kasnije ovog mjeseca.

 

Glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller rekao je 17. juna da je prisustvo „visoki prioritet za nas“, ali da ćemo „na kraju pokušati vratiti (Gershkovich) kući i pokušat ćemo dovesti (pritvorenog Amerikanca) Paula Whelana kući, a to je i dalje naš glavni cilj.“

 

Washington je klasificirao zatvaranje Gershkovicha i Whelana, bivšeg marinca koji je 2020. osuđen za špijunažu i osuđen na 16 godina zatvora, kao „pogrešna pritvaranja“ od strane Rusije.

 

„Pokušaćemo da prisustvujemo suđenju (Gershkovichu). Ne znam da li će to biti moguće“, rekao je Miler novinarima.

 

Ruski istražitelji tvrde da je Gershkovich djelovao „po instrukcijama CIA-e“. Mogao bi se suočiti sa do 20 godina zatvora ako bude osuđen.

 

Miller je optužbe protiv Gershkovicha nazvao „potpunim lažnim“ i „veoma ozbiljnim kršenjem međunarodnih normi“.

 

Rekao je da „kao što smo jasno rekli… vjerujemo da ruska vlada zna da su oni potpuno lažni.“

 

Miler je takođe naglasio da bi Rusija trebalo da oslobodi Alsu Kurmashevu, novinarka RSE iz Praga koja ima i američko i rusko državljanstvo, a nalazi se u ruskom pritvoru od 18. oktobra 2023. godine, pod optužbom da je prekršila zakon o takozvanom stranom agentu.

 

Kurmaševa je kasnije optužena za širenje neistina o ruskoj vojsci, što bi moglo dovesti do kazne od 10 godina zatvora.

 

Vlada SAD i RSE kažu da su optužbe kazna za njen rad kao novinarke za RSE.

 

„Novinarstvo nije zločin“, rekao je američki predsjednik Joe Biden o slučajevima Gershkovich i Kurmasheva.

 

Četvoro novinara Radija Slobodna Evropa trenutno je nepravedno zatvoreno.

 

Alsu Kurmaševa je novinarka Tatarsko-baškirskog servisa RSE u Pragu u Češkoj koja ima američko i rusko državljanstvo. Optužena je da se nije registrovala kao strani agent, što je krivično djelo za koje je maksimalna kazna pet godina zatvora.

 

Među novinarima RSE koji su zatvoreni u Bjelorusiji su Ihar Losik bloger saradnik Bjeloruskog servisa RSE. Uhapšen je u junu 2020. i osuđen na 15 godina zatvora.

 

Andrej Kuznečik je web urednik Bjeloruskog servisa RSE. Uhapšen je u novembru 2021. i osuđen na šest godina zatvora zbog optužbi za ekstremizam. Losik i Kuznečik su zatvoreni u Bjelorusiji.

 

Vladislav Jesipenko je saradnik Crimea.Realities, reporterskog projekta Ukrajinskog servisa RSE koji je zatvoren na poluostrvu Krim. Trenutno služi petogodišnju kaznu zbog lažnih optužbi za posjedovanje eksploziva.

 

Detaljnije o njihovim slučajevima možete čitati ovdje.

 

Ruske vlasti nisu pružile nikakve dokaze u prilog optužbama za špijunažu protiv 32-godišnjeg Gershkovicha, što su The Wall Street Journal i američka vlada oštro odbacili.

 

Ruski zvaničnici su ove sedmice rekli da će se suđenje Gershkovichu za špijunažu na sudu u Jekaterinburgu odvijati iza zatvorenih vrata počevši od 26. juna.

 

Portparol Stejt departmenta Miler je ponovio da je Moskva odbila „značajnu ponudu koju smo stavili na sto“ prije nekoliko mjeseci da obezbjedimo oslobađanje Gershkovicha i Whelana „i mi ćemo nastaviti… da tražimo njihovo oslobađanje“.

 

Whelan je priveden u decembru 2018. i osuđen zbog optužbi za špijunažu 2020. godine.

 

Izvor: RSE

Tagovi

Povezani tekstovi