SAD tuže TikTok zbog bezbednosti dece i neadekvatne zaštite podataka korisnika

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Državni tužilac američke države Indijana podneo je ove nedelje dve odvojene tužbe protiv društvene mreže TikTok, navodeći da platforma mladim korisnicima promoviše sadržaj koji nije prikladan za njihov uzrast i da ne štiti na adekvatan način bezbednost podataka korisnika.

 

Prema navodima tužilaštva, TikTok algoritam „promoviše razne neprikladne sadržaje korisnicima od 13 do 17 godina širom Sjedinjenih Država“.

 

Državni tužilac Indijane, Tod Rokita, je optužio TikTok da pruža „sadržaj koji prikazuje alkohol, duvan i drogu; seksualni sadržaj, golotinju i intenzivnu vulgarnost“.

 

On je rekao da je TikTok promovisao ovaj sadržaj bez obzira na uzrast korisnika, „što znači da je dostupan i korisnicima od 13 godina“.

 

U drugoj tužbi se navodi da kineske vlasti mogu pristupiti podacima korisnika TikToka.

 

„Kineska vlada i Komunistička partija pokazuju interesovanje za vrstu podataka koje TikTok prikuplja o svojim korisnicima, a koje mogu da koriste da špijuniraju i ucenjuju te korisnike”.

 

TikTok je ove godine već bio pod lupom američkih vlasti zbog navodnog prekomernog prikupljanja podataka.

 

Nedavno je kompanija potvrdila da neki zaposleni, uključujući i one u Kini, mogu pristupiti podacima pojedinaca koji koriste aplikaciju u Evropi.

 

„TikTok govori korisnicima iz Indijane da su njihovi podaci zaštićeni sveobuhvatnim protokolima i praksama kompanije, uključujući stroge kontrole pristupa kojima upravlja bezbednosni tim sa sedištem u SAD“, rekao je Rokita. „TikTok kaže da nikada nije dao kineskoj vladi pristup tim podacima i da nikada neće.“

 

Uprkos ovim tvrdnjama, tužilac kaže da TikTok čuva korisničke podatke na serverima kojima upravljaju kineske kompanije koje podležu kineskim zakonima.

 

„Bezbednost i privatnost naše zajednice su naš glavni prioritet“, rekla je Bruk Oberveter, šefica politike komunikacija u TikToku, koja je istakla da TikTok „ograničava funkcije prema godinama”, podsećajući i na alate i resurse koji su dostupni roditeljima.

Tagovi

Povezani tekstovi