Safe Journalists: Osuda pretnji smrću novinaru Isi Miziraju u Albaniji

slika: canva
slika: canva

SafeJournalists mreža osuđuje pretnje smrću u mejl poruci koje je dobio Isa Miziraj, novinar  Ora News-a i aktivista za ljudska prava u Albaniji. 

 

Ovaj alarmantni incident dogodio se 12. marta 2024. godine, kada su Isa Miziraj i njegov poslodavac primili e-poštu ispunjenu mržnjom, kao i antisemitskim i homofobičnim sadržajem, sa ciljem da ga zastraše i potkopaju njegov novinarski integritet. Ovakvi postupci predstavljaju ozbiljnu pretnju slobodi izražavanja i bezbednosti novinara i aktivista koji se bave kritičnim pitanjima ljudskih prava.

 

Isa Miziraj je u odgovoru na pretnju izjavio: „Govor mržnje protiv novinara i aktivista svakako je podstaknut osobama koje su se našle kako u javnom prostoru tako i u medijima. Direktna posledica kampanja kleveta i dezinformacija ekstremističkih grupa su ove veoma uznemirujuće pretnje ne samo meni već i svim aktivistima za ljudska prava u Albaniji“.

 

SafeJournalists mreža solidarna je sa Isom Mizirajom i svim novinarima koji se suočavaju sa sličnim pretnjama. Pretnje nasiljem, bilo na mreži ili uživo, imaju zastrašujući efekat na slobodu govora i mogu dovesti do autocenzure, što je štetno po pravo javnosti da zna. Kada su pretnje takođe protkane homofobičnim i antisemitskim jezikom, to naglašava intersekcionalnost pitanja o kojima je reč. Insistiramo na brzoj i temeljnoj istrazi vlasti u vezi sa pretnjama novinaru. Takve istrage ne samo da bi trebalo da privedu odgovorne pred lice pravde, već i da pošalju jasnu poruku da se pretnje novinarima, bilo onlajn ili uživo, shvataju ozbiljno.

 

Takođe pozivamo medijske organizacije, civilno društvo i međunarodnu zajednicu da nam se pridruže u osudi ovakvog ponašanjaprema novinarima.

 

SafeJournalists mreža nastaviće da pažljivo prati situaciju, zalažući se za prava i bezbednost novinara. Mreža podseća sve zainteresovane strane da je živa, slobodna štampa od suštinskog značaja za demokratiju, i da služi kao čuvar društva i kritički glas u pozivanju na odgovornost onih na vlasti.

 

 

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.  

 

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana. 

 

 

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 14.3.2024.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

 

Tagovi

Povezani tekstovi