SafeJounalists: Fizički napad na novinara u Tirani

slika: canva
slika: canva

Adriatik Doci, novinara Report TV-a i Shkiptarja.com, fizički je napadnut od strane nepoznatih počinioca 13. novembra u Tirani.

 

Docija je pratilo nekoliko osoba, a zatim je sa leđa udaren tvrdim predmetima, u blizini njegovog stana, u ulici Paško Vase. Novinar je napad prijavio policiji.

 

Doci je naveo da je iznenada napadnut s leđa i da ne može da identifikuje napadače, ali veruje da je napad direktno vezan za njegov rad, jer je ranije izveštavao o slučajevima korupcije u koje su umešani bivši zvaničnici. „Zahvaljujem stotinama prijatelja i kolega koji su se solidarisali i osudili fizički napad na mene. Ne doživljavam to samo kao lični incident ili dramu, već i kao pokušaj da se ućutka moje izveštavanje, i kao napad na medije generalno. Lično nikada nisam i nikada neću dozvoliti da me ucene i nasilje ućutkaju. Vreme će pokazati.“, rekao je Doci.

 

Predstavnica SafeJournalists mreže u Albaniji Blerjana Bino rekla je da je ključno da vlasti brzo istraže ovaj slučaj i privedu počinioce pravdi. „U Albaniji su nam potrebne bolje mere zaštite za novinare koji su žrtve napada“, istakala je Bino.

 

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osuđuje fizičko nasilje i naglašava da rad novinara nikada ne sme biti razlog za napad. Takođe, pozivamo nadležne organe da što pre identifikuju i adekvatno sankcionišu počinioce.

 

 

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju. 

 

 

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana. 

 

 

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 14. novembar 2022.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinara

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Tagovi

Povezani tekstovi