SafeJournalists: Državni zvaničnici i političari iz Severne Makedonije da prestanu sa neprofesionalnim ponašanjem prema novinarima

slika: canva
slika: canva

U protekle tri nedelje (od 15. januara do 6. februara) državni zvaničnici su se na konferencijama za štampu u Severnoj Makedoniji ponašali prema novinarima neprofesionalno, bahato i sa omalovažavanjem.

 

Udruženje novinara Makedonije (AJM) u poslednje 3-4 godine primećuje slučajeve neprimerene komunikacije državnih zvaničnika prema novinarima u zemlji, ali su to bili izolovani incidenti. Međutim, u protekle tri nedelje takva komunikacija se dogodila pet puta. AJM je reagovao na svih pet slučajeva – Nastavljen trend besramnih ispada državnih funkcionera prema novinarima; Ali Ahmeti ne treba da etiketira medije; Neviđeno etiketiranje medija od strane premijera Kovačevskog; AJM reaguje na odnos zvaničnika MES-a prema novinaru Kerimiju i Državni zvaničnici ponovo napadaju novinare – ovakvo ponašanje mora prestati!

 

„Ovakav odnos prema novinarima i medijskim radnicima onih koji treba da daju primer pozitivne komunikacije ne samo da će se negativno odraziti na javnost u našoj državi, već će nesumnjivo imati negativnu ocenu u izveštajima Evropske komisije, kao i drugih kredibilnih organizacija. Prema tome, ova praksa mora prestati i svi akteri u javnoj raspravi moraju pokazati poštovanje i profesionalan odnos prema novinarima i medijskim radnicima“, rekao je Mladen Čadikovski, predsednik AJM-a.

 

Evropska federacija novinara (EFJ) takođe je osudila neprimereno ponašanje državne zvaničnika i podsetila na moralne obaveze koje nosi javna funkcija.

 

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osuđuje ponašanje onih koji su na pozicijama moći i poziva državne zvaničnike da ne osuđuju novinare i poštuju ih, jer rade svoj posao i postavljaju pitanja od interesa za javnost. Političare biraju građani, te su političari pred njima i odgovorni, kao i pred novinarima koji informišu građane o dešavanjima u državi. Takođe, nosioci državnih funkcija moraju da neguju kulturu tolerancije i pokažu spremnost za saradnju.

 

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovim slučajevima. 

 

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana. 

 

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 9.2.2023.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

 

Tagovi

Povezani tekstovi