SafeJournalists i MFRR: Pretnje smrću redakciji magazina Nacional u Hrvatskoj

slika: canva
slika: canva

Redakcija magazina Nacional u ponedjeljak, 20. maja, primila je pretnje smrću u sms poruci. SafeJournalists mreža i organizacije iz platforme Media Freedom Rapid Response (MFRR) pozivaju nadležne institucije u Hrvatskoj da odmah reaguju, pronađu i procesuiraju počinioca.

 

U poruci koja je poslata na službeni telefon Nacionala pisalo je sledeće: „Vi i vama slični ste izvršili atentat na premijera Fica pišući poluistine, laži i huškajući protiv ljudi koji obavljaju svoj posao kako bi ste zgrtali novac. Vaš trostruki doušnik je to platio glavom, a uskoro će i svi urednici iz “osovine zla”. Čekamo trenutak da vas što više uhvatimo zajedno da ne trošimo eksploziv za samo jednog strvinara. Lešinari koji prežive će početi pisati istinu i samo istinu, a ne lagati,izmišljati i pisati po narudžbi da samo zgrću novac. Pratimo vas i više od dvojice bit će uspjeh, pa napišite oporuke….“

 

Redakcija Nacionala pretnju je odmah prijavila policiji, a o istoj su izvestili i ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića. Ova pretnja je posebno alarmantna jer odražava tragičnu priču vlasnika i urednika Nacionala Ive Pukanića i direktora marketinga Nike Franjića, koji su ubijeni u bombaškom napadu u Zagrebu 23. oktobra 2008. ,,Ova pretnja je ozbiljna. Pomenut je eksploziv. Nemoguće je ne misliti na naše kolege koje su bombardovane. Ali ne želimo da pretnje utiču na naš rad“, rekao je za EFJ glavni urednik Berislav Jelinić. Jelinić je pod policijskom zaštitom bio pet godina, od 2008. do 2013. zbog pretnji vezanih za duvansku mafiju, a u vezi sa ubistvom njegovih kolega 2008. Bio je čak i meta dva pokušaja atentata. Pretnja smrću, koja je već zabrinjavajuća, poprima još strašniju dimenziju stavljena u ovakav  kontekst.

 

Hrvoje Zovko, predsednik Hrvatskog novinarskog društva (HND), rekao je: ,,Za HND ovo je direktna pretnja ne samo po bezbednost naših koleginica i kolega iz Nacionala, uz koje stojimo, nego i udarac na slobodu medija. Podsetiću samo na činjenicu da je premijer Andrej Plenković pre nešto više od mesec dana nekoliko medija, među kojima je i Nacional, opasno etiketirao kao „osovinu zla“. Takođe, podsećam na otvorene pretnje vodećih u stranci Domovinski pokret upućene redakciji nedeljnika Novosti, ali i celoj novinarskoj zajednici, pri čemu su mediji praktički označeni kao neprijatelji države.“, istakao je Zovko.

 

SafeJournalists mreža i partnerske organizacije MFRR platforme pozivaju nadležne institucije u Hrvatskoj da sprovedu detaljnu istragu i privedu počinioca pretnje smrću pravdi. Ovakvi incidenti predstavljaju ozbiljan napad na slobodu medija i dodatno ugrožavaju bezbednost novinara koji svakodnevno rade u sve težim uslovima. Neophodno je obezbediti da svi novinari mogu da rade svoj posao bez straha od nasilja i pretnji, te je stoga ključno da nadležne institucije pokažu odlučnost u zaštiti medijskih sloboda. Organizacije takođe pozivaju nosioce vlasti da prestanu da targetiraju medije, jer svojom huškačkom retorikom ohrabruju pojedince i grupe da prete novinarima.

 

Pozivamo vlasti da pruže značajnu podršku bezbednosti novinara.

 

SafeJournalists Mreža

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

 

Media Freedom Rapid Response

OBC Transeuropa (OBCT)

Evropski centar za slobodu štampe i medija(ECPMF)

Evropska federacija novinara (EFJ)

Međunarodni institut za štampu(IPI)

Free Press Unlimited (FPU)

Tagovi

Povezani tekstovi