SafeJournalists i partneri MFRR: Puna solidarnost i podrška Hrvoju Zovku u daljoj pravnoj borbi

slika: canva
slika: canva

Veće Vrhovnog suda odlučilo je 10. aprila 2024 da ukine prethodne presude nižestepenih sudova kojima je utvrđeno da je odluka Hrvatske radiotelevizije (HRT) iz 2018. o otkazu ugovora o radu po hitnom postupku Hrvoju Zovku, predsedniku Hrvatskog novinarskog društva (CJA) i tadašnjeg izvršnog urednika HTV4, bila nezakonita, a raskid neopravdan. Vrhovni sud je zaključio da je verbalna svađa Zovka i Katarine Periše Čakarun, senior urednice Informativnog medijskog servisa HRT-a, predstavljala „napad na poslodavca, uvrede i narušavanje časti i ugleda poslodavca“ i time predstavljala posebno tešku povreda radnih obaveza.

 

Hrvoje Zovko je u septembru 2018. zatražio od svoje nadređene urednice Periše Čakaruna da bude razrešen dužnosti izvršnog urednika HTV4, pozivajući se na cenzuru. To je dovelo do sastanka koji je prerastao u svađu, što je rezultiralo Zovkovom smenom po kratkom postupku. Na osnovu iskaza zaposlenik u HRT-u, i Opštinski sud u Zagrebu i Županijski sud u Rijeci zaključili su se Zovko nije nasilnički ponašao prema nadređenoj ili drugim kolegama, čime je isključen bilo kakav valjan razlog za njegovu smjenu po kratkom postupku.

 

Od 2019. do 2022. HRT je izgubio sedam sudskih sporova protiv Zovka, nakon čega je usledila presuda Vrhovnog suda 2024. godine.

 

Ova presuda Vrhovnog suda puna je nedoslednosti, jer je sudsko veće potpuno ignorisalo ključne okolnosti događaja i iskaze svedoka. Opštinski sud u Zagrebu je 29. oktobra 2019. doneo prvostepenu presudu kojom je otkaz proglašen nezakonitim. Nakon godinu dana, 2020. godine, Županijski sud u Rijeci potvrdio je ovu presudu, odbacivši žalbu HRT-a i potvrdivši da je smena Hrvoja Zovka 25. septembra 2018. bila nezakonita. HRT-u je naloženo da Zovka vrati na mesto koordinatora-urednika u Informativnom medijskom servisu HRT-a. U presudi Županijskog suda je, između ostalog, navedeno da „izvedenim dokazima nije utvrđeno da je bilo koji učesnik u incidentu hvatao tužioca za ruku da ga smiri, niti je bilo nasilničkog ponašanja ili pretnji od strane tužioca. Sud je posebno našao nemogućim za dokazivanje navode iz otkaza o lupanju šakama po stolu i ponašanju tužioca koje je ‘uplašilo’ pet radnica i stvorilo zastrašujuće, neprijateljsko i uvredljivo okruženje za tuženu.“ Nakon što je izgubio dva sudska spora, HRT zatražio od Vrhovnog suda Republike Hrvatske da preispita presudu.

 

Stavovi Vrhovnog suda su u suprotnosti sa dve niže sudske instance koje su, nakon ispitivanja dokaza, donele odluku da „sud, na osnovu činjeničnog utvrđivanja, zaključuje da je došlo do prekida komunikacije između tužioca i njegovog pretpostavljenog, ali u kojoj meri ne opravdavaju otpuštanje po kratkom postupku“.

 

Hrvoje Zovko planira da ustavnom tužbom ospori odluku Vrhovnog suda i nastaviće svoju pravnu bitku pred Ustavnim sudom. S obzirom da je Zovku prestao radni odnos na HRT-u ubrzo nakon što je preuzeo funkciju predsednika HND-a i usprotivio se cenzuri novinarskog rada na javnoj televiziji, Hrvatsko novinarsko društvo ponovo pruža podršku svom predsedniku i svim svojim članovima, obavezujući se da će svim raspoloživim sredstvima obezbediti pravnu zaštitu svojih profesionalnih i radnih prava.

 

Mreža SafeJournalist i partnerske organizacije MFRR-a daju punu podršku Hrvoju Zovku, HND-u i hrvatskim novinarima u borbi za izveštavanje bez cenzure i pritisaka. Očekujemo da će Ustavni sud u svojoj odluci uočiti nepravilnosti koje je napravio Vrhovni sud Hrvatske.

 

Potpisnice

 

SafeJournalists Mreža

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

 

Media Freedom Rapid Response

Evropska federacija novinara (EFJ)

Međunarodni institut za štampu (IPI)

OBC Transeuropa (OBCT)

Tagovi

Povezani tekstovi