SafeJournalists mreža, partnerske organizacije MFRR platforme i RSF uputili otvoreno pismo načelniku SPAK-a u Albaniji

slika: canva
slika: canva

SafeJournalists  mreža, partnerske organizacije Media Freedom Rapid Response (MFRR) i Reporteri bez granica (RSF) poslali su pismo šefu Specijalnog tužilaštva za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (SPAK) u Albaniji, kako bi izrazili zabrinutost zbog nedavnih akcija koje je SPAK preduzeo protiv novinara Eltona Kina. Odluka da se Kinova oprema zapleni i izvrši pritisak na njega da otkrije svoje izvore predstavlja značajnu uzbunu za nas kao organizacije posvećene zaštiti prava novinara, slobode medija i novinarskog integriteta. Radnje preduzete protiv novinara, uključujući inspekciju mesta njegovog prebivanja i kancelarije i zaplenu njegove lične i profesionalne opreme, predstavljaju zabrinjavajući presedan. Takve mere će uticati na novinarska prava i slobodu medija u Albaniji i šire.

 

SafeJournalists  mreža i partnerske organizacije pozvale su SPAK da preispita svoj pristup u ovom slučaju. Vraćanje zaplenjene opreme Kinu i prekid pokušavanja da se otkriju njegovi izvori pokazali bi razumevanje, poštovanje i podržavanje slobode medija i zaštite novinarskih izvora u Albaniji. Ovaj pristup bi bio u skladu sa standardima koje je uspostavio Evropski sud za ljudska prava i drugi međunarodni subjekti posvećeni slobodi medija.

 

Apelovali smo na SPAK da da prioritet zaštiti novinarskih izvora, što je ključno za očuvanje slobode štampe i demokratskih principa. Odnos poverenja između novinara, njihovih izvora, javnosti i organa za sprovođenje zakona u velikoj meri zavisi od poštovanja i održavanja ovih vrednosti.

 

 

SafeJournalists mreža 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

 

European Center for Press and Media Freedom

European Federation of Journalists

Free Press Unlimited 

International Press Institute

OBC Transeuropa

Reporters Without Borders

 

Tagovi

Povezani tekstovi