SafeJournalists: Napad na novinare Top Kanala u Albaniji

slika: canva
slika: canva

Novinari istraživačke TV emisije Fiks Fare u Albaniji fizički su napadnuti 8. februara dok su snimali ilegalno vađenje rude na reci Zez u Nikelu, Fuše Kruje, oko 30 km od Tirane.

 

Pucano je na dron koji pripada novinarima, a trojica muškaraca sa oružjem su istupila uperivši oružje u ekipu koja je snimala samo nekoliko metara odatle. Tada im je prišao maskirani muškarac koji je pokušavao da uzme kameru sa snimkom i fizički napao ekipu, preteći im više od 30 minuta. Iako su uspeli da pobegnu, članovi ekipe su više od 50 minuta čekali policijsku patrolu da interveniše.

 

Predsednik Republike Albanije Bajram Begaj u zvaničnom saopštenju najoštrije je osudio ovako ozbiljno nasilje nad medijskim radnicima i poručio da u potpunosti podržava emisiju „Fiks Fare“ u misiji, hrabrosti i profesionalizmu. Takođe, regulatorno telo za audiovizuelne medije osudilo je napad, navodeći da se njime ugrožavaju sloboda govora i bezbednost novinara. Državna policija je 9. februara potvrdila da su započete istrage i da je „materijal za ovaj slučaj prosleđen Tužilaštvu na dalje postupanje“, navodi se u zvaničnom saopštenju povodom ovog napada. Dve osobe identifikovane kao počinioci su pod istragom, ali još nisu uhapšene. Stavljene su na policijsku poternicu.

 

Ovo nije prvi napad na novinare Fiks Fare. Još u martu 2022. SafeJournalists mreža reagovala je povodom napada kompanije Obital na snimateljsku ekipu u Suktu u Draču.

 

Ovo je jedan od najozbiljnijih slučajeva napada na novinare i medijske ekipe u Albaniji poslednjih godina. Napad privatnih kompanija i pojedinaca koji pokušavaju da prikriju nezakonite aktivnosti predstavlja direktnu pretnju po bezbednost istraživačkih novinara i njihovih timova, što zauzvrat obeshrabruje budući istraživački rad novinara u Albaniji” – naglasila je Blerjana Bino, istraživačiča SafeJournalists mreže u Albaniji.

 

SafeJournalists mreža smatra fizičko nasilje koje uključuje upotrebu vatrenog oružja za pretnje neprihvatljivim i ozbiljnim narušavanjem bezbednosti novinara i medijskih radnika. Tražimo hitnu istragu, privođenje počinilaca pravdi i osiguravanje bezbednosti novinara prilikom izveštavanja sa terena.

 

 

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne aktere o ovom slučaju. 

 

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana. 

 

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 10.2.2023.

 

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

 

Tagovi

Povezani tekstovi