SafeJournalists: Nedopustivo ponašanje policije nad novinarima u Bosni i Hercegovini

slika: canva
slika: canva

Nikola Morača, novinar lista EuroBlic i portala SrpskaInfo, saslušan je u policiji i od njega je  traženo da otkrije izvor informacija, suprotno zakonskim odredbama i međunarodnim standardima za zaštitu slobode medija i izražavanja.

 

Novinar je saslušan u Policijskoj stanici Banjaluka zbog svog teksta o silovanju osamnaestogodišnje djevojčice, za koje je osumnjičeno jedno lice. Dežurni policijski inspektori, u prisustvu tužioca, tražili su od novinara da otkrije ko mu je dao podatke o osobi osumnjičenoj za silovanje. Iako nisu imali sudski nalog, inspektori su novinaru oduzeli mobilni telefon, a svojim položajem su inspektori i tužilac, ističući da će mu biti određeno policijsko zadržavanje od najmanje pet sati, iskoristili nepovoljnu situaciju u kojoj se našao novinar, koji je na kraju potpisao da „dobrovoljno” predaje sopstveni telefon policiji.

 

Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja BH novinari, kaže da je sve u vezi sa ovim slučajem pravno i proceduralno problematično. „Ovo je evidentno primer institucionalnog pritiska na novinara, kao i nedozvoljenog i nesrazmernog ugrožavanja njegovog prava na slobodu izražavanja i informisanja javnosti o slučaju silovanja osamnaestogodišnje devojčice. Zbog ovoga ćemo pokrenuti pravni sistem Besplatna Linija za pomoć medijima, te sagledati i analizirati postupanje policije i tužilaštva u Banjaluci u cilju podnošenja krivične prijave“, rekla je Rudić. Ona je dodala da je ohrabrena solidarnošću svih novinara u BiH i nepodeljenom podrškom novinaru Nikoli Morači, ali da sada treba istrajati u traženju dogovora od nadležnih institucija u Republici Srpskoj za brutalno kršenje slobode medija.

 

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osuđuje postupanje policije i nadležnog tužilaštva prema novinaru Morači, upotrebom institucionalne sile suprotno Ustavu i krivičnom zakonodavstvu Republike Srpske, koji štite slobodu izražavanje i pravo novinara na zaštitu izvora informacija. Mreža smatra da je ovo još jedan pokušaj gušenja slobode medija u Republici Srpskoj.

 

SafeJournalists mreža zahteva prestanak ovakvog pravnog i institucionalnog nasilja nad novinarima. Takođe, Mreža poziva nadležne organe da ispitaju ponašanje odgovornih lica Policijske uprave Banjaluka i Okružnog javnog tužilaštva u cilju zaštite novinara i slobode medija.

 

 

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne aktere o ovom slučaju. 

 

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana. 

 

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 27.2.2023.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

 

Tagovi

Povezani tekstovi