SafeJournalists: Pretnje bosanskom kolumnistu i novinaru Draganu Bursaću na Instagramu

slika: canva
slika: canva

Dragan Bursać, novinar i kolumnista iz Bosne i Hercegovine, dobio je prijetnje na svom Instagram profilu.

 

Osoba potpisana punim imenom i prezimenom uputila je Bursaću pretnje, od kojih su neke: „Potvrđujem ti obećanje. Jako veliko sr**e u usta te čeka, bukvalno kada bi samo znao odmah b otišao do te „srpske“ crkvu da se pomoliš.” „Evo ti je otvorena pretnja, gnjido smrdljiva, pa možeš da je prijaviš gde god hoćeš, i onako te samo čekamo.“, „Kako ćeš s**nje da dobiješ jednom prilikom, baš neprijatno. Shvatićeš kada se sretnemo.“ Slučaj je prijavljen policiji u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

 

Ovo nije prvi put da se Bursaću preti. On je stalno na meti pretnji i uvreda zbog svog opšteg novinarskog rada i tekstova o suočavanju sa ratnom prošlošću na prostoru bivše Jugoslavije i kritički orijentisanih tekstova prema nacionalističkim vlastima u regionu.

 

Direktor SafeJournalists mreže Dragan Sekulovski izjavio je da su onlajn pretnje medijskim radnicima podjednako opasne kao i tradicionalne pretnje, te da se ne smeju zanemariti i dodao: „Ministarstvo unutrašnjih poslova i javno tužilaštvo ne smeju da zanemare pretnje novinarima jer će onda biti odgovorni za zločine iz mržnje sa kojima se novinari kasnije mogu suočiti.Činjenica da se počinilac u slučaju Bursać potpisan imenom i prezimenom olakšava istragu, a samim tim se očekuje i kažnjavanje u skladu sa zakonom”, rekao je Sekulovski.

 

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osuđuje pretnje Bursaću i poziva nadležne organe da sprovedu istragu i adekvatno kazne osobu koja je uputila pretnje.

 

 

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

 

 

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

 

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 5. novembar 2022.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinara

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Tagovi

Povezani tekstovi