Sahrana Katarine Kaće Preradović danas u 15 sati

katarina-preradovic-b92

[box align=’box-center’ id=’7305′]

Nežna, krha, damica, nalik najotmenijim Francuskinjama. Ako niste imali ideju šta znači biti dostojanstven, imati integritet i unutrašnju snagu, trebalo je da pogledate u nju. 

Malo je novinarstvo njoj pružilo za ono što je ona toj profesiji dala. Ako ste na strani pravde i svi vam okreću leđa, sklanjaju se i beže, jer za to se strada, ona je tu. Toliko puta bi joj Verica Barać, na primer, rekla da stane. Da je opasno. Da ima decu. I da misli na decu, ako već ne misli na sebe. Nasmejala bi se. Rekla bi Verici da ne brine ništa, spustila slušalicu, došla do mog stola.

„Verica i sada ne misli na sebe. Zamisli šta mi kaže. Plaši se za nas.“

Otplakala bi zbog takve brige kad je drugi ne vide. Vratila se za kompjuter i nastavila da piše. Još žešće. Korupcija na svakom nivou, uključujući najelitnije strukture, najopasniju zonu interesa u tom mom velikom prijatelju, velikom vrsnom novinaru, ekskluzivcu, beskompromisnom da se ponekad naježim, ili mi se smuči, kako još ima snage da se bakće s tim, u njoj je imala ključnog neprijatelja. Ali i ona je imala za neprijatelje mnoge.

Smejale bismo se na brojne pretnje, pa čak i kada su se te pretnje srpskih tajkuna ili moćnika odnosile na njenu decu. Pretnje je prihvatala tako da je taj prljavi svet ostajao bez šanse da joj priđe. Onda bi nazvali mene pa rekli kako treba to ozbiljno da shvatim. Pa bi onda slali neke druge ljude koji poručuju kako su ti koji prete baš ozbiljni i prljavi igrači, spremni na sve.

Verovala je da ne mogu ništa. Ako postoje makar dva novinara koja će nadopunjavati jedan drugog. Samo dva su dovoljna. Kada jedan stane, da to isto nastavi ovaj drugi. Bilo je to pravilo kojeg smo se pridržavale od dana kada smo kucale tekst svaka za sebe jedna preko puta druge, pre više od 15 godina u „Blicu“.

Ona nije stala. I nikada ne bi stala. Bila sam sigurna da će i pretnje meni biti zaustavljene zahvaljujući njoj, da silni neće proći bez kazne. Nikada. „Samo da fajliramo“, prenosile smo jedna drugoj te pretnje da to još neko zna i to bi bilo to.

Kada bi je čuli najviši predstavnici vlasti, njena pitanja i redom nabrajane tačke gde greše, gde su nas pokrali, gde su nas uništili, pred njom, ježili su se. Zaboravljajući da pred sobom imaju krhku lejdi, branili su se svim sredstvima. Njena profesionalna preciznost, intelektualna nadmoćnost, savršena informisanost isterivala je njihovu brutalnost na čistac. Sve što je vlast, a smenjivale su se mnoge, želela da sakrije o brojnim prevarama, fi nansijskim malverzacijama, privatizaciji, poreskim utajama, tajnim ofšorpreduzećima vlasnika ljudi sa moćnih adresa po svaku cenu je objavljivala.

Bila je samo novinar. Radila svoj posao. Dostojanstveno, besprekorno čisto, ekskluzivno. Onako kako to malo ko radi. Tako brutalno beskompromisno kada mnogi od nas polako dižu ruke. Kao apsolvent Filozofskog fakulteta, jednu ljubav zamenila je drugom. Verovala je da ima vremena kada će se baviti istorijom, a da devedesete traže spremne da novu istoriju iscrtavaju odmah. Neodložno. „Blic“ je bio njen izbor. I godinama je ona bila izbor „Blica“. Jedan od najboljih njegovih novinara ekskluzivaca i urednika političke i ekonomske rubrike. To ekskluzivac značilo je ne da ti doture informaciju, a ti da objavljuješ malo iz ovih malo iz onih interesnih sfera. Već onu informaciju koju niko ne da. Novinar pred kojim drhti nabeđena elita. Novinar pred kojim histeriše urednik. Novinar koji ne piše po narudžbini ikoga. Novinar koji nema cenu. Ima dostojanstvo.

Tim dostojanstvom štitila je profesiju, polomila bi se da dođe do činjenica, dokaza i nikada, baš nikad nije se oglušivala o etiku. Moralno nadmoćna, intelektualno superiorna, snažna ušla je u redakciju nedeljnika NIN. Sve teže vreme za profesiju zahtevalo je čelične živce, igru na strunama, hod po minskom polju i mnogi su odustajali. Sedele bi u „Holesterolu“, plakale i smejale se. Pričala je o deci. Pametnim dečacima, o tome kako ponekad slabost koju ne pokazuje u svom poslu osete njena deca. O tome kako su veliki ljudi, iako još tako mali.

O tome kako se postavljaju kao njeni zaštitnici, ti mali dečaci, od kojih su neki moćnici želeli da ponekad iscrtavaju mete. Pričala je o knjigama kao najveći zaljubljenik književnosti, istoriji, klaviru koji je svirala, o njenoj baki, beogradskoj dami, o mami i tati i njihovom velikom društvu, smehu koji se orio, kartanju na moru, kada su ona i njena sestra bile još male, Vladi, njenoj večnoj ljubavi.

Pokazivala bi prsten ili ma šta drugo što bi joj sestra poklonila. Zvala bi Vanju da istrči makar na pet minuta ili Tamaru u taj naš mikrokosmos. A onda se vraćala za svoj sto u redakciji i ponovo postajala nemilosrdna lejdi, otkrivajući sve ono što su hteli da sakriju, slažući cifre, iščitavajući zakone, ukrštajući informacije, raznih kabineta, tajnih dokumenata… Iz tog sveta suvoparnih brojki, suma, novca, interesa, spletki, vrhunskog biznisa i visoke politike birala je uvek stranu pravde i bila naš najbolji zastupnik. Najbolji prijatelj, opasno zahtevan u ludoj borbi za pravdu, nežan i brižan u teškim danima.

Tagovi

Povezani tekstovi