Sahranjen Perica Vučinić

Nad odrom se od Vučinića u ime Nezavisnog udruženja novinara Srbije i u svoje lično ime oprostila Svetlana Preradović, generalni sekretar NUNS-a i novinar Reportera.


Preradović je rekla da je Perica Vučinić „kao urednik bio jedinstven po prirodnom autoritetu koji nije morao da dokazuje povišenim tonom ili suvišnim rečima“.


– Bio je izuzetan novinar kome nijedan zadatak nije mogao da se odbije, baš zbog toga što je sve što je tražio od svojih saradnika znao sam da izvede – rekla je Preradović.


Ona je pročitala nekrolog koji je svom prijatelju i kolegi napisao Slaviša Lekić, dugogodišnji saradnik Perice Vučinića. Lekić podseća da je „svoj prvi tekst Perica objavio u Borbi novembra 1990“, da se šalio „da je, kao anarhopoljoprivrednik, kako je sebe određivao, lakše baratao motikom u ranoj mladosti, nego šlajfnom u najranijoj starosti“.


– Stavljaju li se u nekrolog tiraži? Od početnih 750 primeraka prvog broja Reportera, do 15.000 zajedničkog izdanja Reportera za Bosnu i Srbiju. Ulaze li u nekrolog anegdote o distribuciji: od čamca, preko Drine, do magaraca preko srpskocrnogorskih planina. Jesu li saslušanja i privođenja prikladna za nekrolog? Ili „hapšenje“‘ novina i kombija? Trpi li nekrolog njegovo priznanje da se nakajati neće što nikad nije uspeo do da kraja balansira između dva svoja jedina blaga, bogme i krajnosti: sina, kćerke i supruge u Beogradu, i redakcije u Banjaluci? Sme li se, u oproštaju od kolege i prijatelja, pomenuti da dugo nije smeo da poseti porodicu, da je u „oslobađanju“ Beograda učestvovao preko CNN-a, da je žudeo da tri dana, posle odlaska Miloševića, proživi „u tišini i plakanju“: nije imao vremena da izbaci sav svoj gnev, napisao je Slaviša Lekić u oproštaju od Perice Vučinića.


Sahrani na Novom groblju u Beogradu prisustvovali su koleginice i kolege Perice Vučinića iz više beogradskih redakcija, Predrag Marković, predsednik Skupštine Srbije, brojni narodni poslanici i ugledne ličnosti iz javnog života.


Na komemoraciji Perici Vučiniću, koja je održana u četvrtak u NUNS-u, glavni urednik nedeljnika „Vreme“ Dragoljub Žarković rekao je da je Vučinić, koji je nekada radio u tom nedeljniku, pripadao plejadi reportera. „Njegov talenat da opiše ono što se događalo svuda na prostorima nesrećne Jugoslavije bio je neverovatan, njegove reči su uvek bile odmerene i tačne. Gubitkom Perice Vučinića izgubili smo vrsnog reportera, dobrog čoveka i odličnog urednika“, rekao je Žarković.

Jedan od urednika nedeljnika „Reporter“ Vladimir Lazarević rekao je da Vučinić ima jedno od počasnih mesta u galeriji novinara i da nije bio običan novinar i urednik. „Tokom 90-ih i početkom veka on je bio jedan od stožera nezavisnog novinarstva i čovek koji je u toj profesiji video mogućnost za promenu društva“, rekao je Lazarević.

Tagovi

Povezani tekstovi