Sajber napad na TikTok: Ugrožen nalog CNN-a, meta i Paris Hilton

Ilustracija: Canva
Ilustracija: Canva

Popularna platforma za deljenje kratkih video sadržaja TikTok saopštila je da pokušava da se izbori sa bavi sajber napadom koji je ciljao nekoliko brendova i poznatih ličnosti.

 

Iz TikToka, koji je u vlasništvu kineske kompanije BajtDens, za BBC su rekli da je kompromitovan „veoma ograničen“ broj naloga.

 

Dodaje se da radi sa korisnicima na vraćanju pristupa njihovim nalozima.

 

TikTok nije dao više detalja o počiniocima sajber napada, niti o tome kako je on izveden.

 

Jedan od kompromitovanih naloga pripada američkoj televizijskoj mreži CNN.

 

„Blisko sarađujemo sa CNN-om kako bismo vratili pristup nalogu i primenili poboljšane mere bezbednosti da bismo njihov nalog zaštitili u budućnosti“, rekao je portparol TikToka.

 

CNN nije odmah odgovorio na zahtev BBC-ja za komentar.

 

TikTok je rekao da je na meti bio i nalog rijaliti zvezde Paris Hilton, ali da nije kompromitovan.

 

Hilton, koja ima više od 10 miliona pratilaca na TikToku, aktivna je korisnica platforme.

 

TikTok se suočava ultimatumom u SAD – ili da ga njegova kineska matična kompanija proda ili će biti zabranjen, što je odluka oba doma Kongresa.

 

Platforma ima milione korisnika širom sveta, ali se u Americi suočila sa pitanjima u vezi sa bezbednošću podataka korisnika i strahovanjima da je kineska vlada koristi kao oruđe za špijunažu.

 

TikTok je postao i novo bojno polje pred američke izbore.

 

Ranije ovog meseca, bivši predsednik Donald Tramp je otvorio nalog na TikToku, iako je, dok je bio u Beloj kući, bio zagovornik zabrane ove društvene mreže.

 

Od subote, 1. juna, Tramp je prikupio više od pet miliona pratilaca, a otvaranje naloga obrazložio je stavom da će koristiti „svaku raspoloživu alatku za direktan razgovor sa američkim narodom“.

 

Predsednik Džozef Bajden takođe koristi platformu za kampanju za izbore u novembru, ali je prikupio samo oko 350.000 pratilaca – mnogo manje od svog rivala.

 

Izvor: BBC na srpskom

Tagovi

Povezani tekstovi