Sami protiv svih

Postupajući po primedbama iz presude Vrhovnog suda Srbije od 19. maja 2006, kojom je poništena odluka o privremenom oduzimanju privremene dozvole za emitovanje programa“, Savet RRA usvojio je novu odluku o privremenom oduzimanju dozvole BK Telekomu, čime je ta televizija faktički ostala bez prava na emitovanje. Advokat BK televizije najavljuje pokretanje upravnog postupka pred Vrhovnim sudom Srbije protiv ove odluke Saveta RRA, kao i krivične prijave protiv svih koji nisu poštovali odluku Vrhovnog suda. Članovi Saveta RRA tvrde da neće sedeti skrštenih ruku, a neki od njih su toliko bili šokirani odlukom Vrhovnog suda da se činilo da će usvojiti i odluku o ukidanju Vrhovnog suda Srbije.
Savet RRA na istoj sednici odbio je kao neosnovane prigovore TV Pet, RTL i BK na Odluku o izdavanju dozvola za emitovanje televizijskog programa na području Srbije i potvrdio svoju prethodnu odluku o dodeli nacionalnih frekvencija televizijama B92, Pink, Avala, Foks i zajedničkom projektu Košave i Hepi televizije. Neke od televizija koje su ostale bez frekvencija najavile su žalbu Vrhovnom sudu, ali od toga, po svoj prilici, neće imati neke vajde.
Novi potezi Saveta RRA ujedinili su često suprotstavljena novinarska udruženja, koja su „najenergičnije protestovali zbog načina na koji Savet RRA donosi i sprovodi odluke, ignorišući stavove novinarskih asocijacija i ugrožavajući opšte medijske slobode zagarantovane Ustavom, Zakonom o informisanju i međunarodnim dokumentima.
Bivši član Saveta RRA Vladimir Vodinelić smatra da su problematične odluke ovog tela i o dodeli frekvencija i o oduzimanju dozvole za emitovanje BK televizije. Profesor Rade Veljanovski, koji je učestvovao u pisanju predloga medijskih zakona, ranije je, međutim, ocenio da je odluka Saveta RRA o BK televiziji potpuno legitimna. U senci dodele TV frekvencija, ostala je još problematičnija dodela radio frekvencija, pa se čini da medijska scena Srbije nikada nije bila neuređenija.
Podrazumeva se da treba poštovati samostalnost Saveta RRA i imati obzira prema svim teškoćama koje se pred njima nalaze. Uvođenje reda u medijsku scenu Srbije nije nimalo jednostavan posao, ali čini se da ponekad RRA samo zbunjuje javnost i komplikuje situaciju. Kako to da Nenad Cekić, Aleksandar Vasić i ostali članovi Saveta RRA očekuju da njihove odluke budu prihvaćene kao „Oče naš“, a sami odbijaju da poštuju odluku vrhovne sudske instance zemlje? Jeste da se prvi mačići u vodu bacaju, ali vreme je da neku odluku Saveta RRA podrži veći deo stručne i ostale javnosti.


 

Tagovi

Povezani tekstovi