Sami svoji kandidati

U ove dve novinarske organizacije podsećaju da je Republička radiodifuzna agencija u javnom pozivu navela da „predlagači Upravnog odbora RTS mogu biti ustanove, organizacije, udruženja i druge registrovane grupacije“, kao i da demokratskim prihvaćenim procedurama ne priliči sistem samopredlaganja.


U NUNS i sindikatu medija tvrde da informacija o tome da su se pojedini kandidati za članove UO sami predlagali zvanično potvrđena u odgovoru koji je od Republičke radiodifuzne agencije (RRA) dobio sindikat RTS „Nezavisnost“. Kako je navedeno, sebe lično u UO RTS predložili su novinar Milica Kuburović, bivši fudbaler Dušan Savić, istoričar Predrag J. Marković i profesor Jovan Babić.


Legenda Crvene zvezde Dušan Savić u kratkoj izjavi za „Kurir“ kaže da je cela ova priča „toliko neozbiljna da ne želi o tome da razgovara“. Na pitanje ko je njega predložio za člana UO RTS, Savić nije hteo da odgovori.


-Vi ste novinar pa otkrijte-poručio je on.


Još jedna od „optuženih“ istoričar Predrag J. Marković, takođe demantuje da je „samopredlagač“ i bez dvoumljenja „otkriva“ svoje predlagače.


-Predložili su me predsednik Republike i DS-navodi Marković.


Inače, u NUNS i sindikatu medija posebno apostrofiraju da je Savet RRA „u luku“ zaobilazio kandidate koje su predlagali novinarska udruženja.


-Od preko 10 kandidata, koje su za upravne odbore i programske odbore radiodifuznih ustanova Srbije i Vojvodine predložili NUNS, GS medija „Nezavisnost“ i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Savet RRA je usvojio samo jedan predlog-tvrdi NUNS i ističe da se „Savet RRA prema budućem javnom servisu Srbije ponaša kao da je u pitanju njihov privatni kapital, a ne televizija kojju pretplatom finansiraju građani Srbije“.


Lj.R.

Tagovi

Povezani tekstovi