Saopštenje NUNS-a povodom promocije knjige o Ratku Mladiću u Medija centru

NUNS ne samo da nema nikakve veze sa tom knjigom, već se naprotiv, kao što je javno poznato, uvek suprostavljao i osuđivao svako veličanje ratnih zločina i zločinaca.

NUNS je, takođe, raznim povodima upozoravao na društvenu atmosferi u kojoj se ratni zločinci tretiraju kao nacionalni heroji, u čemu su, na žalost, prednjačili i prednjače pojedini mediji bliski vlasti i uvek će dizati glas protiv onih koji su odlučili da zaborave šta su ratni zločinci učinili i imaju nameru da ih promovišu kao heroje.

Smatramo, međutim, da niko ne treba da zabranjuje knjige, osim u slučajevima predviđenim Ustavom i zakonom kojim je zabranjena svaka diskriminacije, naročito po osnovu rase, pola, nacionalne pripadnosti, društvenog porekla, rođenja, veroispovesti, političkog ili drugog uverenja. Ponajmanje je to uloga ili zadatak novinarskih udruženja.

Podsećamo, na kraju, da je Medija centra, čiji je NUNS osnivač, privredno društvo čija je jedna od ključnih delatnosti organizacija konferencija, okruglih stolova, skupova, seminara i drugih promotivnih skupova i da posluje na komercijalnoj osnovi u skladu sa pozitivnim zakonima ove zemlje.

Sekretarijat NUNS-a

U Begradu 16.11.2018.