Saopštenje predsednika Srbije Borisa Tadića posle susreta sa urednicima medija i predstavnicima novinarskih udruženja

Predstavnici medija su obavestili predsednika o slučajevima nasilja nad novinarima prilikom nedavnih protesta povodom jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije.


Predstavnici medija su naglasili da nasilničko ponašanje prema novinarima otvoreno podržavaju i podstiču pojedini državni funkcioneri.


Predsednik Boris Tadić i predstavnici medija ponovili su zahtev da se rasvetle i procesuiraju svi dosadašnji slučajevi ubistava novinara.


Zajednički je ocenjeno da pojedine političke strukturepokušavaju da ponovo stvore atmosferu sličnu onoj iz devedesetih godina u kojoj su neistomišljenici nazivani izdajnicima, kada su novinari koji profesionalno i objektivno rade svoj posao stavljanjem takvih etiketa pokušavani da budu ućutkani. Zaključeno je da su podele na takozvane patriote i izdajnike, u stvari zloupotreba političke situacije kroz koju Srbija prolazi danas i da je takvo etiketiranje građana, predstavnika medija, javnih ličnosti, apsolutno neprihvatljivo.


Sastanku kod predsednika Tadića prisustvovali su predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Udruženja novinara Srbije, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija i Nezavisnog društva novinara Vojvodine.


Sastanku su prisustvovali i glavni urednici novinskih agencija Beta i Fonet, dnevnih listova „Blic“ i „Danas“, nedeljnika „Ekonomist“, „Nedeljni telegraf“ i „Republika“. U razgovoru su učestvovali i glavni i odgovorni urednici RTV B92, TV produkcije VIN, TV produkcije Mreža, RTV Kragujevac i Radija 021.

Tagovi

Povezani tekstovi