Šapićev šef kabineta tuži BIRN zbog teksta o kompaniji Kentkart

Birn logo, skrinšot

Šef kabineta gradonačelnika Beograda Nenad Milanović podneo je tužbu protiv BIRN-a tvrdeći da su mu povređeni ugled i čast objavljivanjem teksta o dogovorima sa turskom kompanijom Kentkart.

 

BIRN je objavio da je Milanović podneo tužbu Višem sudu u Beogradu i tražio da mu se isplati 200.000 dinara „na ime pretrpljenih duševnih bolova“.

 

Milanović u tužbi tvrdi da su mu ugled i čast povređeni objavljivanjem teksta pod naslovom „Snimci otkrivaju da je Šapićev šef kabineta nudio nameštanje tendera Kentkartu“, da tekst „obiluje apsolutnim neistinama“, ali se ne dalju nikakva dalja pojašnjenja u vezi s tim šta Milanović smatra netačnim.

 

„Vest objavljena na portalu birn.rs, tužioca je veoma uznemirila, jer su inkriminišući izrazi koje je tuženi naveo, omalovažavajući i doprineli su povredi časti i ugleda tužioca, a posebno u radnom okruženju tužioca, pa potom i u sredini u kojoj tužilac živi. Naime, tužilac je veoma uspešan u svom poslu, te insinuacije koje su navedene u tekstu mogu imati izuzetno negativan uticaj na ugled tužioca u poslu ali i u privatnoj sferi“, piše u tužbi koja je dostavljena BIRN-u.

 

Glavni i odgovorni urednik BIRN-a Milorad Ivanović ocenio je da je reč o još jednoj „SLAPP tužbi“, četvrta ove godine koju je redakcija dobila.

 

„Ove tužbe se ne podnose radi zadovoljenja bilo kakve pravde, već radi iscrpljivanja novinara i redakcije. U samoj tužbi se nigde ni okvirno ne navodi na šta Milanović misli kad kaže da su u tekstu iznete neistine,“ rekao je Ivanović.

 

Cilj strateških tužbi protiv javnog učešća, takozvanih SLAPP tužbi, je da zastraše i finansijski i psihološki iscrpe novinare kako bi ih ućutkali, piše u izveštaju o SLAPP tužbama u Srbiji koji su objavile organizacije ARTICLE 19, Centar za ljudska prava Američke advokatske komore i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

 

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić podneo je protiv BIRN-a dve tužbe u martu ove godine za dva teksta – o vili u Trstu i ozakonjenju objekta na Bežanijskoj kosi – tražeći da mu BIRN plati ukupno 12 miliona dinara za duševni bol.

 

Prethodno je Predrag Koluvija, vlasnik kompanije Jovanjica, optužen za organizovanje kriminalne grupe koja je uzgajala marihuanu, tužio BIRN Srbiju u februaru tvrdeći da je BIRN Srbija objavila neistinu prenoseći informacije sa suđenja.

Tagovi

Povezani tekstovi