Saša Leković novi predsjednik Hrvatskog novinarskog društva

sasa-lekovuc-hnd-hina

[box align=’box-left’ id=’7349′]

Slobodni novinar Leković izabran je za novog predsjednika najveće novinarske strukovne udruge u drugom krugu, sa 46 glasova članova Skupštine dok je njegova protukandidatkinja, novinarka Novog lista Ana Raić Knežević, dobila glasove 35 delegata.

U prvom krugu izbora bili su i novinar Večernjeg lista Anton Filić, urednik HTV-a Nikola Kristić, slobodni novinar Gojko Marinković i urednik portala dalje.com Tomislav Galović, dok je slobodna novinarka Nataša Škaričić povukla svoju kandidaturu.

Leković je u svom programu istaknuo da je novinarska profesija u Hrvatskoj devastirana, novinari velikim dijelom marginalizirani i manipulirani, a medijska scena kaotična. Naglasio i važnost da HND razvija projekte koji će se prijavljivati na međunarodne natječaje, a iznio je i prijedlog pokretanja Centra za slobodu istraživanja u sklopu HND-a i Muzeja novinarstva.

Najavio je i da će nakon preuzimanja čelnog mjesta HND-a prvo proći kroz sve dokumente udruge kako bi vidio koji su gorući problemi, nakon čega će sa suradnicima napraviti plan rada.

Delegati su za potpredsjednike HND-a izabrali novinarku Jutarnjeg lista Slavicu Lukić i novinara Novog lista Denisa Romca, a izabrali su i nove članove Izvršnog odbora, Nadzornog odbora, Novinarskog vijeća časti, Odbora za statut, Upravnog odbora Novinarskog doma i Upravnog odbora fonda solidarnosti.

Dosadašnji predsjednik HND-a Zdenko Duka, koji je na toj funkciji bio dva uzastopna mandata istaknuo je u svom izvještaju da se stanje u medijima ne popravlja, da su mediji u financijski teškoj situaciji dok je sve više novinara u nestalnim oblicima honorarnog rada umjesto u stalnom radnom odnosu.

Kazao je i da se internim pravilnicima i etičkim kodeksima novinarima onemogućuje sloboda govora.

Takva su pravila, kazao je Duka, ranije postojala u privatnim medijima, a odnedavna su se počela uvoditi i u javnom radiotelevizijskom servisu koji bi trebao prednjačiti u profesionalnim standardima i zaštiti slobode novinara. Ustvrdio je i da su novinari žrtve kaznene represije te da su Vlada i Hrvatski sabor tek malo preformulirali djelo teškog sramoćenja i tako ponešto olakšali nezavidni položaj novinara.

Hrvatsko novinarsko društvo utemeljeno je 18. prosinca 1910. a među tridesetak osnivača bili su velikani poput književnika Antuna Gustava Matoša, prvog predsjednika udruge Milana Grlovića te Marije Jurić Zagorke kao prve hrvatske profesionalne novinarke.

HND okuplja oko tri tisuće članova i član je Međunarodne federacije novinara.

Kao glavni ciljevi HND-a istaknuti su ostvarivanje profesionalnih interesa, etičnosti i slobode javnog izražavanja, promicanje Ustavom zajamčenih prava javnosti da bude izviještena o svim zbivanjima u društvu te prava svake osobe na slobodu izražavanja, mišljenja i dostupnost svim javnim glasilima. Zaduženo je i za čuvanje ugleda i dostojanstva novinarske profesije, ali i za zaštitu novinara od samovolje izdavača i sprečavanje monopola.

Tagovi

Povezani tekstovi