Saši Dragojlu uručena nagrada za novinarsku etiku i hrabrost „Dušan Bogavac“

Izvor:NUNS
Izvor:NUNS

Novinaru portala Balkanska istraživačka mreža Srbije (BIRN) Saši Dragojlu je uručena novinarska nagrada za etiku i hrabrost „Dušan Bogavac“.

 

Dragojlo je u beogradskom Medija centru rekao da je ta nagrada najbolje što je dobio u do sada kratkoj, ali veoma intenzivnoj novinarskoj karijeri, i nagradu je posvetio svojim kolegama u BIRN-u.

 

„Pogotovo kada vidim listu ljudi koji su dobili ovu nagradu, stvarno sam ponosan. Nedavno sam se zapitao da li ima svrhe sve što radim. Ova nagrada mi dosta znači da nastavim da se bavim ovim poslom“, rekao je Dragojlo.

 

Naveo je da je Dušan Bogavac bio poznat po Fondu „Solidarnost“, naglašavajući da je solidarnost ključna reč za novinare s obzirom na stanje u medijima u Srbiji i svetu.

 

„Ima nas malo koji se bavimo ovim poslom na neki profesionalan i dobar način i treba da se držimo zajedno, s obzirom da nam niko neće pomoći da opstanemo u ovom poslu, s obzirom da profesionalni mediji nikome u suštini nisu potrebni u ovom svetu i prosto moramo da se izborimo za svoje mesto pod suncem“, rekao je novinar BIRN-a.

 

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić pročitao je obrazloženje nagrade, u kojem se navodi da Dragojlo godinama hrabro i profesionalno istražuje i obaveštava javnost o važnim temama od opšteg interesa.

 

O „temama kao što su koruptivni poslovi prodaje mašina za proizvodnju municije, rat krijumčara na severu Vojvodine, pranje novca preko izgradnje stambeno-poslovnih objekata širom Srbije, nedavni oružani sukob u Banjskoj“, rekao je Bodrožić.

 

Istakao je da je Dragojlo obeležio prethodnu godinu svojim istraživačkim radovima, i čestitao i njemu i celoj redakciji BIRN-a koja je takođe bila kandidovana, navodeći da je to „svetao primer kako redakcija treba da radi“.

 

„Ja mislim da bi Srbija ostala slepa bez vas i još nekih redakcija koji zaista osvetljavate ovaj, kako mi kažemo, ozakonjeni medijski mrak u Srbiji“, rekao je Bodrožić.

 

Predsednik Fondacije „Dušan Bogavac“ Filip Mladenović je kazao ;da je više od 30 novinara dobilo te nagrade od 1991. godine, dok je više od 300 bilo u užem izboru.

 

Naveo je da su u žiriju ove godine dobitnici nagrade iz prethodne dve godine: novinarke Dragana Pećo i Snežana Čongradin, predsednik NUNS-a Željko Bodrožić, Branka Bogavac u ime porodice i on u ime Fondacije.

 

Nagradu su Dragojlu uručile ćerka i unuka Dušana Bogavca, Milena Njamcul i Ana Marković.

 

Sestra Dušana Bogavca, Branka, u video-obraćanju je kazala je da treba isticati značaj doslednih, hrabrih i moralnih novinara koji svojim nepokolebljivim angažmanom ne čuvaju samo ugled profesije, već daju primer celom čovečanstvu.

 

„Zato verujem da će ovogodišnji laureat, istraživački novinar Saša Dragojlo biti svrstan među takve ličnosti i svetle primere“, kazala je Branka Bogavac.

 

Dragojlo je novinar BIRN-a od 2020. godine, a prethodno je radio za Balkan insajt, odakle je došao iz Insajdera, gde je radio na dokumentarcima o političkoj korupciji, finansijskom kriminalu i socijalnim i radničkim pravima.

 

Nagradu „Dušan Bogavac“ od 1991. godine dodeljuju Fondacija „Dušan Bogavac“ i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), a ove godine u užem izboru bili su novinar BIRN-a Radmilo Marković, novinarka TV Nova S Jelena Obućina, osnivač i urednik portala Bujanovačke Nikola Lazić i Fondacija „Slavko Ćuruvija“.

Tagovi

Povezani tekstovi