Saslušan Branko Crni za ubistvo Ćuruvije

ubistvo-slavka

[box align=’box-left’ id=’4733′]

Branko Crni svedočio je o radu RDB u ratnim uslovima tokom NATO bombardovanja 1999, izjašnjavajući se o dokumentima i procedurama i o unutrašnjoj organizaciji Službe. O samom ubistvu Ćuruvije, navodno, nema saznanja.

Prema dostupnim podacima, iako je početkom dvehiljaditih bio u pritvoru u predmetu iznošenja dosijea političara iz DB, Crni je sada prvi put pred istražnim organima ispitan o ubistvu Ćuruvije.

U vreme ubistva 11. aprila 1999. on je bio pomoćnik za operativne poslove tadašnjeg načelnika RDB Radomira Markovića, a na to mesto je došao sa pozicije načelnika za kontraobaveštajnu zaštitu srpske i savezne vlade.

Posle petooktobarskog prevrata označen je kao Markovićev blizak saradnik od najvećeg poverenja, a na brifingu za novinare, novi načelnik RDB Goran Petrović povezao je Crnog sa 600 kilograma heroina koji je Služba „deponovala“ u sefovima Komercijalne banke. Takođe je dovođen u vezu sa selektivnim uništavanjem dokumentacije i arhive RDB odmah nakon 5. oktobra 2000, kada je, prema informacijama nedeljnika Vreme, uništeno 11.000 dokumenata, što spaljivanjem, što čišćenjem računarskih hard-diskova pod kriptozaštitom.

Ćuruvijino ubistvo je, sa delimičnim uništavanjem dokumentacije DB, takođe doveo u vezu Goran Petrović tvrdeći da nedostaje 83 minuta izveštavanja agenata sa terena – odnosno opis kretanja Ćuruvije – na dan likvidacije. Na pomenutom brifingu, Petrović je ispričao i da je Ćuruvija trebalo da bude ubijen dan ranije 10. aprila, ali da je „akcija otkazana“ kako se ne bi srele ekipe za praćenje DB i likvidatori „licem u lice“.

U medijima se može naći i podatak da su Crni i Milan Radonjić, nekadašnji šef beogradskog centra RDB, optužen da je organizovao zločin, kumovi.

Tagovi

Povezani tekstovi