Savet REM-a odbio zahtev sopstvenih članova da ograniči emitovanje rijaliti programa

I dok su građani peticijom pokušavali da utiču na donosioce odluka da se emitovanje rijaliti programa zabrani tokom vanrednog stanja, Regulatorno telo za elektronske medije nije pristalo da inicijativu sopstvenih članova stavi na dnevni red.

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti podnelo je krajem aprila peticiju sa potpisima više od 60.000 građana, kojom se traži zabrana rijaliti programa u toku vanrednog stanja. To udruženje pokrenulo je i inicijativu, koju je podržalo više od 40.000 stanovnika Srbije, kojom bi se regulisalo emitovanje rijalitija u Srbiji.

Odbor za kulturu Narodne skupštine dostavio je Vladi na mišljenje predlog zakona kojim bi se ograničilo emitovanje rijalitija, pa se sada čekaju formalne procedure, što u slučaju nekih predloga zakona može da podrazumeva duži period.

Trebalo je da se o rijaliti programima raspravlja i na sednici Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, ali se to nije dogodilo.

5:4 u odbranu rijalitija

„Bio sam jedan od četvoro članova Saveta koji su tražili da se na dnevni red jedne od sednica uvrsti naš zahtev da se rijaliti programi na televizijama emituju isključivo od 23 sata do 6 časova ujutru, kao što to predviđa zakon, ali smo ostali u tesnoj manjini (5:4). I u martu je postojao jedan zahtev da se na dnevni red sednice uvrsti zahtev da se vreme emitovanja rijaliti programa ograniči na noćne sate, ali smo nas troje podnosilaca ostali u manjini“, kaže za Cenzolovku član Saveta REM-a, profesor Slobodan Cvejić.

Odluka o zahtevu članova Saveta REM-a da se u dnevni red sednice uvrsti i deo koji se tiče rijaliti programa nije jedina koja nije izglasana jednoglasno.

„Osim toga, sa još jednom članicom Saveta glasao sam da se pokrene postupak protiv Televizije Pink po prijavi organizacije CRTA zbog otkrivanja ličnih podataka pacijenta na Infektivnoj klinici. Na samom početku predizborne kampanje predložio sam da Savet REM-a, osim usvajanja preporuke i pravilnika o načinu nastupanja elektronskih medija tokom kampanje, pozove sve televizije koje programom pokrivaju teritoriju Srbije da zajedno sa REM-om potpišu izjavu da će poštovati osnovna načela koja su predviđena odgovarajućim pravnim aktima. Smatrao sam da REM treba da vodi proaktivniju politiku i da nastupa vidljivije u rešavanju gorućih problema u sferi elektronskih medija, ali sam u ovom zahtevu ostao usamljen. Tačnije, Savet je umesto toga jednoglasno usvojio odluku da na veb-sajtu REM-a objavi obaveštenje svim pružaocima medijskih usluga da će prilikom nadzora naročito ceniti poštovanje pomenutih načela“, dodaje Cvejić.

Nema redovnih sednica onlajn

Oni koji prate rad regulatora primetili su da je poslednji zapisnik sa redovne ili vanredne sednice Saveta objavljen 3. marta, a odnosi se na vanrednu sednicu održanu 27. februara. Od momenta kada je Aleksandar Vučić 15. marta objavio da Srbija ulazi u vanredno stanje, Savet REM-a je imao prvu sednicu po hitnom postupku, nakon čega je organizovano nekoliko vanrednih zasedanja.

Cvejić za Cenzolovku kaže i da se zapisnici na sajt REM-a postavljaju tek pošto se usvoje na sledećoj sednici Saveta, što je uobičajena procedura kod kolektivnog odlučivanja.

„U slučaju REM-a problem je što se to dešava sporo, a razlog je ustaljena praksa da se zapisnici usvajaju isključivo na redovnoj sednici, tj. na sednici kojoj članovi Saveta fizički prisustvuju. Mislim da je u vreme IV industrijske revolucije i propagiranja digitalizacije kao jedne od glavnih poluga razvoja u Srbiji ovo nedopustiva praksa. Članovi Saveta mogu da diskutuju i onlajn, da donose odluke i usvajaju zapisnike. Nažalost, moj predlog da se sednice Saveta održavaju preko neke od onlajn platformi nije dobio većinsku podršku“, zaključuje ovaj profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Tagovi

Povezani tekstovi