Savet REM doneo odluku o obustavi rada zbog „pretnji i pritisaka“

Mesto: Beograd
Datum: Wed Jul 13 17:32:26 CEST 2022
Dogadjaj: KIOSK/MEDIJI - u sedištu Regulatornog tela za elektronske medije (REM) nastavljeni su razgovori sa kandidatima za nacionalne frekvencije - Nova S televizija
Fotoreporter: Milica Vuckovic
Licnosti: Olivera Zekic
Izvor: FoNet Milica Vuckovic
Mesto: Beograd Datum: Wed Jul 13 17:32:26 CEST 2022 Dogadjaj: KIOSK/MEDIJI - u sedištu Regulatornog tela za elektronske medije (REM) nastavljeni su razgovori sa kandidatima za nacionalne frekvencije - Nova S televizija Fotoreporter: Milica Vuckovic Licnosti: Olivera Zekic Izvor: FoNet Milica Vuckovic

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) saopštio je večeras doneo je odluku o obustavi rada ove nezavisne institucije.

 

 

 

Kako se navodi, razlozi za ovu odluku su brojni, ali su kulminirali činjenicom da je poslednjih dana ozbiljno ugrožena nezavisnost u radu i bezbednost članova Saveta, kao i svih zaposlenih u REM.

 

„REM  je godinama unazad izložen pritiscima dela opozicionih političkih stranaka, nezavisnih medija i dela organizacija civilnog sektora koji direktno ugrožavaju njegovu nezavisnost u radu. Međutim, nakon što na Konkursu dozvolu nisu dobile televizije N1 i Nova S, pritisci kojima je REM izložen mogu se uporediti sa direktnim pozivanjem  na linč cele institucije i pojedinaca u njenom sastavu“, navodi se u saopštenju.

 

Prema njihovim navodima, raspisivanjem konkursa za tzv. petu dozvolu, pritisci su prerasli u otvorene pretnje. Bez obzira što je Zakonom zabranjen pritisak na članove Saveta i zaposlene u službama REM u procesu odlučivanja po konkursnoj dokumentaciji, dodaje se, pretnje postaju sve snažnije.

 

„Na ulazu u zgradu zamenika predsednika Saveta REM danas je nacrtan kukasti krst, uz akronimom REM. Ista nacistička simbolika nacrtana je na istom mestu  i pre nekoliko meseci. Jasno je kakvu poruku šalju ovakvi simboli. Prividno prikrivene borbom za medijske slobode, crnim ekranima i crnim kukastim krstovima ispisanim na fasadama, ove kvazi-novinarske, kvazi-političke i kvazi-demokratske pošasti prizivaju duhove prošlosti, totalitarizma, jednoumlja, linča i progona. Ovakvi pritisci su u direktnoj suprotnosti s osnovnim demokratskim načelima, koja se zasnivaju na pretpostavci o tolerisanju različitih mišljenja i nezavisnosti institucija“, ističe se u saopštenju REM.

 

Savet REM, dodaje se, apeluje na sve političke činioce kojima je boljitak Srbije preči od ličnih interesa da stanu u odbranu nezavisnosti Regulatornog tela i da mu omoguće nesmetani rad u skladu sa zakonima Republike Srbije.

 

Tagovi

Povezani tekstovi