Savet RRA razmatra transakcije između Pinka i Košave

Do ovog obrta je došlo nakon što su u subotu, u beogradskoj štampi objavljene fotokopije priznanica na osnovu kojih se vidi da je Pink pozjamio Košavi 18 miliona dinara, za depozit za učešće na konkrusu za dodelu nacionalnih i beogradskih frekvencija. I Pink i Košava su potom potvrdili da je ova transakcija obavljena, a reč je o stanicama koje su doblile dozvole za nacionalne frekvencije.
„U procesu regulacije stanja u etru nikome nisu zagarantovane dozvole za emitovanje programa ukoliko krši propise. Kako to važi za nemački RTL, isto tako važi i za srpske televizije Pink i Košava“, navodi se u saopštenju RRA. Predsednik Saveta RRA Nenad Cekić najavio je u izjavama Kuriru i Presu mogućnost da odluka o dodeli frekvencija zbog ove transakcije bude promenjena ukoliko se pokaže da je pozajmica nezakonita. On je pomenuo kao moguću nezakonitost „nedozvoljenu koncentraciju medijskog vlasništva“, koja može biti razlog za uskraćivanje dozvole za emitovanje.


Predstavnici Pinka i Košave potvrdili su da je napravljena pozajmica, ali su insistirali da je reč o dozvoljenoj i zakonitoj transakciji.
– Pink je uplatio određenu sumu na račun TV Košava i to je urađeno na osnovu klasičnog ugovora o zajmu, a u cilju pomoći partnerima, kolegama u premošćavanju određenih teškoća koje su se javile u njihovom poslovanju – rekla je menadžer za odnose sa javnošću Pinka Tatjana Vojtehovska-Stevanov.
Prema njenim rečima Košava pozajmicu mora da vrati u određenom roku, a transakcija je napravljena na osnovu jasnih ugovora o zajmu između dva privredna subjekta. Ona je navela i da je Pink pozajmio izvesnu sumu novca i niškoj TV 5 koja je takođe učestvovala na konkursu, ali nije dobila dozvolu za frekvenciju.
„Mi smo, pored mnogih medija, članica APRES (Asocijacija privatnih emitera Srbije), što obavezuje na međusobnu pomoć i saradnju sa ostalim članicima. Takva saradnja i međusobna pomoć esnafskih privrednih subjekata postoji svuda u svetu“, kazala je Vojtehovska-Stevanov.
Televizija Košava takođe je potvrdila da je između te kuće i Pinka napravljena finansijska transakcija na osnovu Ugovora o zajmu, i istakla da je bankarski izvod te transakcije dostavljen RRA prilikom predaje prijave.
„TV Košava je u postupku dobijanja frekvencije sve učinila po zakonu i transparentno. Oni koji nisu dobili dozvolu za nacionalno emitovanje na sve načine pokušavaju da nađu nepravilnost i senzaciju u činjenici da je Košava legalno dobila nacionalnu frekvenciju na otvorenom konkursu“, ističe se u saopštenju televizije Košava. Ova televizija navodi da je pozajmicu televizije Pink obavezna da vrati u tačno predviđenom roku, a do sada je vraćeno pet miliona dinara.
Upravi odbor Pinka oglasio se takođe saopštenjem u kome najavljuje krivične prijave protiv izvora ovih informacija pripisujući ih pre svega BK TV, čiji su predajnici isključeni. „Što se tiče Karićeve televizije, nije ništa novo da plasira takve dezinformacije i da traži senzaciju nemajući druge adute, s tim što su im se ovoga puta pridružila još dva subjekta, koji takođe nisu ispunili uslove za dobijanje frekvencije i ponašaju se kao nervozni gubitnici“, kaže UO Pinka. Ističe se i da će Pink protiv svakoga ko na bilo koji način učestvuje u klevetama i zlonamernim neosnovanim izjavama uperenim prema toj kući podneti krivičnu prijavu. Podsećamo da je konkurs za dodelu nacionalnih frekvencija završen krajem aprila i da su dozvole dobili Pink, Avala, Košava i Hepi, B92 i Foks.


R.D.


 

Tagovi

Povezani tekstovi