Savet za štampu: Informer prekršio Kodeks novinara Srbije u dva teksta

savet-za-štampu

Komisija za žalbe Saveta za štampu odlučila je da je beogradski list Informer prekršio Kodeks novinara Srbije intervjuom s ocem devojke povređene u udesu i tekstom o advokatu Boži Preleviću.

Udruženje novinara Srbije (UNS) je prenelo da se na tekst pod naslovom „Potresna ispovest oca devojke povređene u udesu! Pijan mi unakazio ćerku, a sada se slobodno šeta i izbegava suđenja!“, objavljen na portalu Informer.rs, žalio Aleksandar Marković, koga je u tekstu otac povređene devojke optužio da je odgovoran za udes, a objavljeni su njegovi inicijali i zamućena fotografija.

 

UNS navodi da je na jučerašnjoj sednici Komisija za žalbe odlučila da su prekršena poglavlja Kodeksa novinara Srbije „Istinitost izveštavanja“, „Odgovornost novinara“ i „Novinarska pažnja“.

 

Sa odlukom nije bio saglasan predstavnik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Vlado Mareš, koji je rekao da je „Кomisija za žalbe u ovom slučaju stroga u proceni da je prekršen Кodeks“, preneo je UNS.

 

Informeru nije upućen demanti na taj tekst, jer su podnosioci žalbe naveli da smatraju da nema efekta i da bi novi sadržaj o ovoj temi dodatno uznemirio žrtvu.

 

„Na tekst objavljen u onlajn izdanju dnevnog lista Informer žalio se i advokat Božo Prelević. Nakon Prelevićevog nastupa na televiziji Nova S, gde je izneo svoje stavove u vezi sa izgradnjom auto-puta od Кruševca do Čačka, u Informeru je objavljen uvredljiv sadržaj sa navodima da je on svojevremeno krao ratkapne“, navodi se u saopštenju.

 

Prelević je istakao da je tekst uvredljiv već u samom naslovu, koji glasi „Glup, gluplji – Boža ratkapna!“, a Komisija za žalbe je u ovom slučaju jednoglasno odlučila da su prekršena poglavlja Kodeksa „Novinarska pažnja“ i „Odgovornost novinara“.

Tagovi

Povezani tekstovi