Savet za štampu odlučuje o novim žalbama

savet-za-stampu-26

Redovna sednica Komisije za žalbe Saveta za štampu održaće se u četvrtak, 25. avgusta sa početkom u 18 sati, u prostorijama Saveta za štampu, Kraljice Natalije 28. Na sednici koja  je otvorena za javnost odlučivaće se o četiri žalbe.

U proteklih mesec dana na adresu Saveta za štampu stigle su četiri žalbe.

 

Komisija će razmatrati da li je magazin „Pečat“ prekršio Kodeks novinara Srbije 28. jula kada je na naslovnoj strani  objavio naslov „U susret Europrajdu 2022: Majmunske boginje u Beogradu“, a na stranicama 12,13,14 tekst „Parada majmunskih boginja“ autora Nikole Vrzića. Žalbu je podnela organizacija Civil Right Defenders.

 

Član Komisije za žalbe Saveta za štampu Zlatko Čobović podneo je žalbu protiv Informera, Objektiva i Alo-a, zbog tekstova u kojima su ovi mediji aktuelnu vlast u Hrvatskoj, ali i narod označavali kao „ustaški“.

 

Protiv portala Žig.info žalbu je podnela Jasmina Andrić zbog teksta pod naslovom „Što se tiče organizatora gročanskih svešanosti, “Hitelerjugend” i “Titovi pioniri” imaju jednaka prava” u kom se, kako kaže, deca iz sportskih klubova “porede sa nacistima ili pionirima”.

 

Poslednju žalbu podneo je Velimir Bulatović, a  odnosi se na portal InfoVranjske za koji smatra da je u više tekstova izneo “niz pretnji, uvreda, mržnji, optužbi i laži” o njemu i na taj načim prekršio Kodeks.

 

U komisiji će se nalaziti predstavnici Asocijacije medija: Jelka Jovanović, Bojan Cvejić, Zlatko Čobović. Predstavnik Lokal presa: Nadežda Budimović, predstavnici NUNS-a:Tamara Skroza i  Vlado Mareš, predstavnici UNS-a: Olivera Milošević i Jelena Petković. Predstavnici javnosti: Vida Petrović Škero, Snežana Andrejević, Dragan Đorđević i generalni sekretar Saveta za štampu Gordana Novaković.

 

Tagovi

Povezani tekstovi