Savladati medijski zanat za 20.000 dinara

Studije na fakultetu traju četiri godine tokom kojih biste morali  da se bavite i predmetima poput ekonomije, filozofije, sociologije, ustavnog prava…S druge strane, možete postati novinar, tako što ćete pohađati razne kurseve, koji traju po par meseci i koštaju 20 hiljada dinara. Na njima obično nema polaganja prijemnog ispita, dovoljno je da imate novac i dobru volju. Za talenat će se pobrinuti stručni predavači, i eto vašeg potpisa, glasa ili lika u medijima.


Udruženje novinara Srbije, organizuje kurs za buduće novinare, koji traje 4 meseca i košta 21 hiljadu dinara, u tri rate. Na njemu se uči zanatski deo novinarstva, a to je pisanje vesti, izveštaja, intervjua, reportaža i složenijih novinarskih formi. Obavezni deo kursa je jednomesečna praksa u svim vrstama medija, sa kako kažu mogućnošću zaposlenja. Kurs vodi Rastko Guzina, a predavači su naši poznati novinari. Na kraju obuke polažu se pismeni i usmeni ispit i dobija svedočanstvo UNS.


-Postoji i besplatna varijanta kod nešto drugačijih nevladinih organizacija nego što je UNS. Tako Centar za profesionalizaciju medija, nudi kurseve koji su za sada besplatni i traju par dana, nedelja ili čak osam meseci. Polaznici ove škole novinarstva mogu biti samo oni koji već rade u nekom od medija (novinarski profesionalci, kako nam je rečeno) i žele da svije znanje usavrše.. Teme su specijalizovane a predavači su naši novinari, uspeli smo još da saznamo o tome šta nudi CPM.


Oni koji nemaju puno vremena, a žele da se bave novinarstvom, mogli bi da razmilse o Školi o novinarstvu koju organizjue Univerzitet Braća Karić. Termini kursa su petak posle podne i subota pre podne. Cena je 20 hiljada dinara, moguće tri rate. Popust od pet odsto se dobija ukoliko se plaća u gotovini. Ukupan fond časova je 100 i obika traje oko tri meseca, uz značajan deo obuke u redakcijama. Programski sadržaj čini savremeno novinarstvo, žanrovi, TV, radio, agencijsko novinarstvo, uređivačka politika. Saradnici na programu su poznata novinarska imena i eksperti za jezik, marketing, PR i internet. Evo nekih od imena do kojih smo došli sa liste predavača, a koji bi trebalo zainteresovane da ubede u kvalitet kursa: Veselin Kljajić (FPN), Manojlo Vukotić (Novosti), dr Miroljub Radojković (FPN), Jasmina Mitrović-Marić (BK Telekom), Dubravka Vojvodić (Radio Beograd). I ovde se naravno, po završetku kursa, polaže test znanja i dobija se Setrifikat o završenoj obuuci.


L.Valtner

Tagovi

Povezani tekstovi