Saznajte kako BBC radi na jačanju istinitosti i transparentnosi u svetu digitalnih njuz medija

U našim uredničkim načelima kaže se: „Poverenje koje naša publika ima u sav naš sadržaj provlači se kroz sve što radimo. Mi smo nezavisni, nepristrasni i iskreni. Posvećeni smo postizanju najviših standarda tačnosti i nepristrasnosti, i težimo da izbegnemo da svesno ili materijalno obmanemo našu publiku.

„Naša posvećenost nepristrasnosti je u srži tog odnosa poverenja. U svoj našoj produkciji ophodićemo se prema svakoj temi sa nepristrasnošću koja odražava čitav dijapazon stavova. Uzećemo u obzir sve relevantne činjenice pravedno i otvorenog uma.“

Znamo da prepoznavanje kredibilnog novinarstva na internetu ume da bude zbunjujuće iskustvo. Takođe znamo da publika želi da zna više o tome kako nastaje BBC novinarstvo.

Zbog toga se BBC Njuz se dodatno trudi da objasni kakvu vrstu informacija čitate ili gledate na našoj internet stranici, od koga i odakle informacije potiču, i kako je priča napisana u formi u kojoj je objavljena. Kad to uradimo, možemo da vam pomognemo da sami za sebe procenite zašto BBC Njuzu može da se veruje.

Mi pravimo ove pokazatelje pouzdanog novinarstva i tako da budu „prijemčivi za mašinsko čitanje“, što znači da mogu da ih prepoznaju pretraživači i platforme društvenih mreža, a to im dodatno pomaže da prepoznaju pouzdane izvore informacija.

NAJBOLjA PRAKSA

BBC odavno ima sopstvene Uredničke smernice koje važe za sav naš sadržaj i postavljaju standarde koji se očekuju od naših novinara. Da bismo vam olakšali da vidite kako se BBC smernice koriste u našoj redakciji, naveli smo sve relevantne odeljke na ovoj stranici.

Izjava o misiji: Misija BBC-ja je da postupa u javnom interesu, služeći svakoj publici pružanjem nepristrasnog, kvalitetnog i prepoznatljivog sadržaja i usluga koje informišu, obrazuju i zabavljaju. Detaljne informacije se mogu pročitati u BBC povelji.

Struktura vlasništva, finansiranje i grantovi: Nezavisni smo od spoljnih uticaja i sporazuma koji bi mogli da naruše naš urednički integritet. Naša publika može da bude sigurna da na naše odluke ne utiču spoljni interesi, politički ili komercijalni pritisci, niti bilo kakvi lični interesi. Saznajte više o tome kako se BBC Njuz finansira, u Velikoj Britaniji i inostranstvu u BBC povelji, u delu o nezavisnosti BBC-ja.

Datum osnivanja: BBC je osnovan 18. oktobra 1922. godine. Pročitajte nešto više o istoriji BBC-ja.

Etička politika: BBC uredničke smernice navode uredničke vrednosti i prakse, i od naše kompletne produkcije očekuje se da ih se pridržava.

Drugi linkovi:

Politika različitostiSaznajte nešto više o posvećenosti BBC Njuza različitosti u BBC povelji.

Izveštaj o različitosti u redakciji: Saznajte kako BBC Njuz radi na povećanju različitosti u BBC izveštaju o ravnopravnosti.

Ispravke: BBC je posvećen postizanju neophodne tačnosti. Naša politika u vezi sa ispravkama može se pronaći u sledećim odeljcima naših Uredničkih smernica.

Naša produkcija mora da bude zasnovana na pouzdanim izvorima, čvrstim dokazima, temeljno ispitana i izložena jasnim, preciznim jezikom. Moramo da budemo iskreni i otvoreni povodom onoga što ne znamo i da izbegavamo neosnovane spekulacije. Tvrdnje, navodi, materijalne činjenice i drugi sadržaj koji ne mogu da se potvrde moraju da budu pripisani izvorima koji iznose tvrdnje.

Otvoreni smo u priznavanju grešaka kada su one načinjene i podstičemo kulturu spremnosti učenja na njima.

Ukoliko je članak izmenjen posle objavljivanja da bi se ispravila nekakva materijalna netačnost, na kraju teksta će stajati napomena o tome kako bi se čitaocu dalo do znanja da je došlo do dopune ili ispravke, uz datum te izmene. Ukoliko postoji nekakva sitna greška u članku koja ne menja njeno uredničko značenje (na primer, pogrešno napisano ime), greška će biti ispravljena bez dodatne napomene.

Sem ukoliko sadržaj nije konkretno pravljen tako da bude dostupan na neki ograničen vremenski period, pretpostavka je da će materijal objavljen onlajn postati deo trajno dostupne arhive i obično se neće sklanjati. Izuzetne okolnosti mogu da uključuju pravne razloge, rizik po ličnu bezbednost ili ozbiljno kršenje uredničkih standarda koji ne mogu da se isprave sem uklanjanjem materijala.

Drugi linkovi:

Standardi verifikacije/proveravanja činjenica: BBC politika tačnosti i verifikacije navedena je u Uredničkim smernicama o tačnosti.

Neimenovani izvori: BBC-jeva politika i smernice o upotrebi anonimnih izvora detaljno su navedeni u Uredničkim smernicama.

Drugi linkovi:

Povratne informacije kao osnov za tužbu: BBC procedura za žalbe navedena je u BBC uputstvu za žalbe.

Uredništvo: Upoznajte viši izvršni tim koji vodi redakciju za vesti: BBC Njuz bord.

NOVINARSKA EKSPERTIZA

Članci BBC Njuza zasnovani na originalnom izveštavanju potpisani su imenom novinara, baš kao i oni koje su napisali novinari zaduženi za neku specijalizovanu oblast.

Opšte vesti, koje obično kombinuju informacije iz više izvora, uključujući novinske agencije, BBC Njuzgedering i BBC emitersku produkciju, ili koje je tokom dana možda proizvelo više članova redakcije, po pravilu nisu potpisane.

TIPOVI RADOVA

BBC Njuz razlikuje činjenično izveštavanje i mišljenja. Koristimo etikete prilagođene mašinskom čitanju u šest kategorija:

  • Vest – Novinarstvo zasnovano na činjenicama, koje je novinar video ili direktno potvrdio, ili je o njemu izvestio i potvrdio iz pouzdanog izvora
  • Analiza – Produkcija primarno zasnovana na specijalističkom znanju autora, bilo da je BBC novinar ili spoljni ekspert, kako bismo vam pomogli da razumete složene tekuće događaje i trendove
  • Pitajte publiku – Sadržaj pravljen primarno da izazove direktnu reakciju publike
  • Iksplejner (objašnjenje) – Sadržaj koji pruža jasno činjenično objašnjenje uzroka ili konteksta neke vesti
  • Mišljenje – Sam BBC Njuz je nepristrasan i ne daje mišljenja, ali ponekad objavljujemo lične stavove spoljnih eksperata, koji zagovaraju ideje i izvlače zaključke zasnovane na autorovom tumačenju činjenica i podataka
  • Recenzija – Sadržaj zasnovan na kritičkoj proceni događaja, umetničkog dela, i tako dalje, koji uključuje mišljenje iz prve ruke

CITATI I REFERENCE

Naša produkcija, u skladu sa temom i njenom prirodom, mora da poseduje uredno navedene izvore, da bude zasnovana na čvrstim dokazima, temeljno ispitana i iznesena jasnim, preciznim jezikom. Težimo da budemo iskreni i otvoreni povodom onoga što ne znamo i da izbegavamo neosnovane spekulacije.

Tamo gde se BBC Njuz oslanja na jedan jedini izvor za ključni aspekt izveštavanja, težićemo da navedemo taj izvor, gde god je to moguće. Obično postavljamo linkove na zvanične izveštaje, statistiku i druge izvore informacija, kako bismo vam omogućili da procenite sami za sebe propratnu informaciju o kojoj izveštavamo.

Gde god je prikladno, nudimo i linkove za relevantne internet stranice treće strane koje pružaju dodatne informacije, izvor materijala ili stručni komentar.

METODOLOGIJA

Za temeljne i detaljne novinarske forme, kao što su složene istrage ili projekti data novinarstva, pomoći ćemo vam da shvatite kako smo pristupili poslu prikazujući propratne podatke i navodeći neophodne ograde, pretpostavke ili druge metodološke okvire koji su korišćeni – na primer, dizajn studije; veličinu uzorka; reprezentativnost; margine greške; kako su podaci sakupljeni; geografsku relevantnost i vremenske periode.

Tagovi

Povezani tekstovi