"Sedma sila" u teškoj krizi

Novi Sad – Novinarska profesija u Srbiji srozana je na najniže grane, plate novinara i drugih koji rade u medijima su ispod svakog minimuma, položaj medija ni izbliza nije onakav kakav po svojoj ulozi zaslužuju, a nadležni ništa ili jako malo čine da se to promeni. Takva situacija mora hitno da se menja ako želimo da novinarstvo u društvu zauzme položaj kakav ima svugde u svetu – poruka je tribine „Socijalni položaj novinara u Srbiji“ koju su u okviru 4. Sajma medija organizovali Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Novosadski sajam


Ministar kulture u Vladi Srbije Dragan Kojadinović je napomenuo da je na sastanku predstavnika Vlade Republike Srbije i sindikata RTS bilo reči o potpisivanju kolektivnog ugovora i otpremninama za radnike koji će biti proglašeni viškom.


Radnicima nismo mogli da ponudimo više od onoga što je predviđeno zakonom, odnosno 100 evra po godni staža. Svestan sam da je to izuzetno malo i nestimulativno, ali postoje i drugi načini za povećanje socijalnog fonda i verujem da će kolektivni ugovor biti zaključen do 15. aprila. Drugi problem sa kojim se susrećemo su frekvencije.U Srbiji gotovo da nema ni jedne slobodne frekvencije, što govori da postoji ogroman broj elektronskih medija i mi moramo da uvedemo red i regulišemo njihov rad. Sigurno je da će veliki broj radio i TV stanica izgubiti dozvole, pa će ogroman broj, uglavnom mladih ljudi, ostati bez zaposlenja. Moramo učiniti sve kako bismo im ublažili traume koje će doživeti gubitkom posla – kazao je Kojadinović. Pokrajinski sekretar za informacije Milorad Đurić smatra da će se teško bilo šta uraditi ukoliko se ne pozabavimo uređenjem medijske scene u zemlji.


– AP Vojvodina nema nikakve ingerencije u ovoj oblasti i svi oni koji od nas traže pomoć mogu računati da će biti samo deklarativna. Jedno od najznačajnijih pitanja za nas je nedefinisan status RTV Novi Sad, kao i problemi vezani za privatizaciju lokalnih medija. Ključ za rešavanje ovih problema je u Beogradu, odnosno u republičkoj Vladi – naglasio je Đurić.
Branislav Čanak, predsednik UGS Nezavisnost, istakao je da su problemi novinara mnogo veći i kompleksniji od pukih sindikalnih problema.


– Stanje u medijima je kritično, a jedan od najbitnijih razloga zašto je to tako leži u činjenici da se predugo nalazimo u nedefinisanom društvu, socijalizam je otišao, a nismo stvorili ništa novo. Bojim se da privatizacija neće doneti neko bitnije poboljšanje, to je praksa pokazala. Ima vlasnika novina koji dok to nisu postali nisu ni znali da čitaju novine. Položaj lokalnih medija posebno je loš jer oni direktno zavise od lokalnih moćnika. U jednoj opštini predsednik preti da će zatvoriti gradsku televiziju zato što nije snimila svadbu njegovog sina. Takve stvari što pre treba da ostanu iza nas, ako želimo da imamo pravo i profesionalno novinarstvo – istakao je Čanak.


Po Nastasji Radović, članu Izvršnog odbora NUNS, problemi novinara mogu se podeliti u tri osnovne tačke – uslovi rada, zakonska regulativa (krivično gonjenje novinara) i privatizacija, a Miroslav Pušić (UNS) je rekao da anketa u kojoj je 50 odsto novinara izjavilo da bi rado promenili zanimanje, a druga polovina ne bi svojoj deci savetovala da se bave novinarstvom, dovoljno govori o današnjem položaju novinara u Srbiji.


– Hiperinflacijom medija novinarsko zanimanje je potpuno osiromašeno. Mora se uvesti red u na medijskoj sceni. U trenutku uvođenja moratorijuma na otvaranje novih radio i TV stanica u Srbiji je bilo 586, a sada ima 1.576 elektronskih medija što dovoljno govori kakav haos vlada na medijskom nebu – rekao je Slobodan Stojšić, predsednik ANEM.


R.B. 

Tagovi

Povezani tekstovi