SEEMO duboko uznemiren zbog pritisaka na novinare u Vranju

Sudeći po informacijama kojima SEEMO raspolaže, Miroljub Stojčić, gradonačelnik Vranja, stalno odbija da pruži osnovne informacije o radu logalne vlasti novinarima dva nezavisna lokalna medija, OK radiju Vranjskim novinama. Ovo se događa uprkos činjenici da je on obavezan da to učini kao zvanični predstavnik javne službe.

Dva člana Srpske radikalne stranke 6. septembra, odbornika u Skupštini opštine, verbalno su pretili Saši Stojkoviću, novinaru Vranjskih. Nekoliko dana kasnije, Nenad Stošić, predsednik Skupštine opštine, otvoreno je pretio hapšenjem vlasniku OK Radija.

Govoreći o ovim incidentima, Oliver Vujović, generalni sekretar SEEMO, rekao je da “SEEMO smatra da ponašanje lokalnih zvaničnika predstavlja direktan napad na slobodu štampe i prava novinara zato što vlast mora da postupa prema svim novinarima isto, kao i da im omogući pristup informacijama.”

“Mi tražimo od lokalnih vlasti u Vranju da poštuju slobodu štampe i dozvole novinarima da slobodno rade svoj posao, bez pritisaka. SEEMO naglašava da sloboda izražavanja i bezbedni uslovi za rad novinara predstavljaju osnovne principe svakog demokratskog društva”.

Vujović je dodao da je broj pretnji novinarima povećan poslednjih meseci i da je SEEMO upoznat sa nekoliko ozbiljnih pretnji protiv novinara i urednika RTV B92, Danasa i Večernjih novosti. “Sada imamo pretnje i lokalnih političara OK Radiju i Vranjskim novinama. To je vooma alarmantno”, naglasio je Vujović.

Tagovi

Povezani tekstovi