SEEMO: Manji pritisak vlasti na medije u regionu, ali ga ima

Povodom Svetskog dana slobode medija, SEEMO je izrazila u saopštenju posebnu zabrinutost zbog indirektnog državnog pritiska na medije i naglasila da je važno da vlade i druge državne institucije priznaju novinarima pravo da rade slobodno i nezavisno.

„SEEMO je duboko zabrinut zbog uslova rada novinara istraživača na jugoistoku Evrope koji je često opstruiran od lokalnih biznismena, zvaničnika ili kriminalaca“, navedeno je u saopštenju te organizacije, čije je sedište u Beču.

SEEMO je podsetila i na višegodišnje nerasvetljene slučajeve ubistava novinara u regionu.

Kao primer, navedeno je da vlasti u Srbiji još nisu otkrile ubice novinara Milana Pantića i Slavka ćuruvije, kao i da nisu završile istragu u slučaju ubistva Dade Vujasinović.

Ukazujući i da će 27. maja biti godinu dana od ubistva glavnog urednika podgoričkog lista „Dan“ Duška Jovanovića, SEEMO je naglasila da je neprihvatljivo da novinari budu ubijani samo zato što obavljaju profesionalnu dužnost.

SEEMO je izrazila zabrinutost i zbog govora mržnje, kao i zbog neetički i neprofesionalnog izveštavanja pojedinih medija.

„Neki novinari rade kao propagandisti političkih partija, a manje kao profesionalci“, ukazala je SEEMO, koja je pozvala i vlasti u regionu da prihvate međunarodno priznate standarde o medijima, uključujući i dekriminalizaciju klevete.

„Nijedan novinar ne bi trebalo nikada da bude kažnjem zatvorom za ono što je napisao“, poručila je SEEMO i pozvala vlasti u regionu da obezbede medijima pristup informacijama i poštuju pravo novinara na zaštitu njihovih izvora.

Tagovi

Povezani tekstovi