SEEMO zabrinuta zbog predloga izmena Zakona o radiodifuziji

SEEMO je zatražila od vlade da povuče predložene izmene zakona i pokrene široku javnu raspravu s medijskim i drugim organizacijama civilnog društva.

Posebnu zabrinutost SEEMO je izrazila zbog vladinog predloga da rok za privatizaciju elektronskih medija bude produžen do kraja 2008. godine.

„Umesto da ubrza proces depolitizacije lokalnih medija, vlada ih ostavlja na milost i nemilost opštinskim i gradskim vlastima do sledećih lokalnih izbora u Srbiji 2008. godine“, ukazao je generalni sekretar SEEMO Oliver Vujović.

Vujović je izrazio zabrinutost i zbog predloga za produženje roka za transformaciju Radio-televizije Srbije u javni servis do 30. aprila sledeće godine.

„Važno je da Srbija završi taj proces što je pre moguće, posebno što je prvobitni rok bio 31. januar 2003. godine“, naglasio je on.

SEEMO je izrazila zabrinutost i zbog namere vlade da, umesto žrebom, odredi mandat članova Saveta na način koji će, kako je ocenila, favorizovati kandidate izabrane na predlog skupštinskog odbora.

Prema oceni te organizacije, predloženo ukidanje prava veta članu Saveta za radiodifuziju iz Vojvodine, na odluke koje se tiču te pokrajine, ukazuje na odsustvo razumevanja vlade za probleme specifične za multietničku Vojvodinu.

Tagovi

Povezani tekstovi