Šef BundesBanka želi proveravati društvene mreže u potrazi za lažnim vestima

Izvor: canva
Izvor: canva

Lažne vesti na društvenim mrežama mogle bi biti okidač za masovno podizanje štednje iz banaka, upozorio je u sredu guverner nemačke centralne banke Joachim Nagel, založivši se za praćenje objava. To bi supervizorima omogućilo da utvrde preti li opasnost masovnog podizanja štednje, rekao je Nagel u razgovoru za Redaktionsnetzwerk Deutschland.

 

 

Ako veliki broj štediša istodobno odluči povući štednju iz banke, to može u najgorem slučaju dovesti do njezine propasti.

 

Masovno povlačenje pologa iz američkog Silicon Valley Banka (SVB) u ožujku ove godine pokazalo je da moramo moći brže reagirati, naglasio je njemački guverner.

 

Objave na društvenim mrežama ubrzale su povlačenje novca iz SVB-a i postavlja se pitanje mogu li sličnu reakciju izazvati i lažne vijesti, tumači Nagel.

 

Dodaje i da u Južnoj Koreji radna skupina bankovnog regulatora već sustavno prati objave na društvenim medijima i pravodobno će po njegovim riječima uočiti prve znakove da se nešto sprema.

 

„Trebali bismo razmotriti tu mogućnost i u Europi. Ne smijemo se opustiti, moramo sve dobro analizirati i fokusirati se na ‘mrtve kuteve’ u nadzoru“, zaključio je njemački guverner.

 

Tagovi

Povezani tekstovi