Šef TikToka i EU o prikupljanju podataka i špijuniranju

slika: canva
slika: canva

Izvršni direktor TikToka Šou Ci Čev (Shou Zi Chew) i europska povjerenica za konkurentnost Margrethe Vestager razgovarali su u utorak o „agresivnom“ prikupljanju podataka i nadzoru u Sjedinjenim Državama, objavila je Europska komisija.

 

Aplikacija za kratke videozapise, koja je u vlasništvu kineskog tehnološkog konglomerata ByteDance, prošlog je mjeseca priznala da su neki od njezinih zaposlenika nepropisno pristupili korisničkim podacima dvojice novinara na TikToku kako bi pokušali identificirati izvor curenja informacija u medijima.

 

TikTok posljednje tri godine nastoji uvjeriti Washington da se osobnim podacima američkih građana ne može pristupiti i da njihovim sadržajem ne može manipulirati Komunistička partija Kine ili bilo koji drugi subjekt pod utjecajem Pekinga, piše Reuters.

 

TikTok se u Europskoj uniji, što je slučaj i s brojnim drugim tvrtkama, suočava s novim, strožim pravilima koji će u sljedeće dvije godine stupiti na snagu, a koji zahtijevaju od online platformi da učine više kako bi nadzirali internet zbog ilegalnih sadržaja.

 

„Cilj sastanka s TikTokom bio je pogledati kako se tvrtka priprema za ispunjavanje svojih obveza na osnovu uredbe Europske komisije, odnosno Zakona o digitalnim uslugama (DSA) i možda prema Zakonu o digitalnim tržištima (DMA)“, navodi se u priopćenju EU.

 

„Na sastanku su strane također razgovarale o GDPR-u (Opća uredba o zaštiti podataka) i pitanjima privatnosti i obvezama prijenosa podataka s osvrtom na nedavno izvješćivanje medija o agresivnom prikupljanju podataka i nadzoru u Sjedinjenim Državama“, ističe se, piše Reuters.

Tagovi

Povezani tekstovi