“Šeholijeve izjave netačne” – Novinarima dovoljna legitimacija za rad tokom zabrane kretanja

Šeholi je za ovaj portal naveo da „potvrda Poreske administracije Kosova omogućava novinarima slobodno kretanje nakon 17 časova, a u opštinama koje su u karantinu od vremena kada je na snazi zabrana kretanja“. U suprotnom, oni krše zakon i rizikuju da budu krivično gonjeni, kazao je Šeholi, a preneo Kosovo Onlajn bez dodatne potvrde iz drugih izvora.

Međutim, predsednica udruženja novinara Kosova demantuje ove navode: “Izjave gospodina Fatmira Šeholija uopšte nisu tačne”.

„Vlada Kosova je više puta saopštila da se ograničenja kretanja ne odnose na novinare i druge medijske radnike, koji obavljaju svoje dužnosti. Pre nekoliko minuta ponovo sam razgovarala sa zvaničnicima kosovske vlade koji su mi potvrdili odluku da novinari mogu da se bave svojom profesijom i da moraju da imaju kod sebe legitimaciju medija u kojem rade“, navela je.

Podsetila je i na saopštenje kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova od 24. marta u kome je navedeno da je novinarima i medijskim radnicima, koji sa terena izveštavaju o situaciji u vezi sa epidemijom KOVID-19, omogućeno kretanje, a da su u obavezi da kod sebe imaju legitimaciju koju je izdao odgovarajući medij.

„Lično, kao predsednica AGK-a, smatram da je širenje lažnih informacija u trenutku ove pandemije veoma opasno. Mi kao AGK takođe zahtevamo da se novinari ne ometaju u obavljanju službenih dužnosti. Svako opstruisanje obavljanja njihove dužnosti ne šteti samo pravu građana da budu informisani, već šteti i slobodi izražavanja i demokratiji u zemlji“, poručila je Begoli.

Upitana za listu biznisa kojima je, prema uputstvu Poreske uprave Kosova, omogućeno slobodno kretanje popunjavanjem obrasca, Begoli je ponovila da se to odnosi samo na biznise, a ne i na medije.

Novinari: Pokažemo legitimaciju i policija nas pusti

Anđelka Ćup novinarka iz Gračanice objašnjava za CBS da se, zbog prirode novinarskog posla, vrlo često, za vreme zabrane kretanja, nađe na terenu jer prati situaciju u vezi sa korona virusom na celom Kosovu.

“Maska i rukavice su obavezne, a od dokumenata imam samo novinarsku legitimaciju i naravno lična dokumenta, kao i u normalnim okolnostima. Jednom se desilo, 9. aprila, da me zaustavi policija, i odmah posle pregleda novinarske legitimacije, policajac mi je poželeo srećan rad”, kaže Ćup za CBS.

Ona je pitanje o kretanju novinara, ponovo uputila Ministarstvu unutrašnjih poslova i dobila odgovor koji je objavila na portalu Gračanica Onlajn.

“Iz Kancelarije za informisanje Ministarstva unutrašnjih poslova, dobili smo odgovor da se odluka nije menjala i da je novinarima dozvoljeno kretanje širom Kosova, SAMO sa novinarskom legitimacijom, bez ikakvih dodatnih dozvola”, navedeno je u tekstu ovog portala.

Dopisnik Glasa Amerike sa Kosova i novinar Medija centra u Čaglavici, Budimir Ničić, deli slična iskustva objašnjavajući da se njegovo kretanje tokom policijskog časa nije promenilo u odnosu na period pre toga.

“Uvek sa sobom nosim lična dokumenta i novinarsku legitimaciju i nisam imao nikakvih problema. Pre neki dan me je zaustavila policija u vreme policijskog časa i pokazao sam dokumenta i novinarsku legitimaciju i to je bilo to. Takođe i moji novinari i snimatelji se kreću na isti način”, kaže Ničić za naš portal.

Novinar Radio Goraždevca Darko Dimitrijević kaže da mu se, takođe, dešavalo da ga policija zaustavi tokom policijskog časa. Potvrdu da može da se kreće samo uz novinarsku legitimaciju dobio je i od regionalne policije u opštini Peć.

“Imam samo pres legitimaciju Udruženja novinara Srbije, koju pokažem policiji i bez zadržavanja nastavljam svojim putem. Tri puta do sada sam posetio i opštinu Klina, koja je karantinska zona i gde je zabrana ulaska/izlaska na snazi 24/7”, kaže Dimitrijević.

“Za razliku od vas na severu, gde nažalost policija sa političkim motivima, koristeći situaciju, hapsi novinare na radnom zadatku, ja u ovoj situaciji mogu samo da pohvalim rad regionalne policije u Peći, koja je spremna i da nam pomogne da uspešno obavimo novinarski zadatak”, dodaje.

Priča o radu novinara tokom zabrane kretanja dodatno je aktuelizovana nakon privođenja urednice porlata KoSSev iz Severne Mitrovice Tatjane Lazarević. Naime, Kosovska policija je Lazarević privela tokom trajanja zabrane kretanja, a zatim je, nakon sat vremena zadržavanja, i pustila. Na teret joj se stavlja krivično delo “nepostupanje po zdravstvenim propisima u doba epidemije”. Ostalo je nejasno koje propise je Lazarević prekršila jer, kako je navedeno iz portala KoSSev, kod sebe je imala dve legitimacije, nosila masku i rukavice te bila na radnom zadatku.

Tagovi

Povezani tekstovi