Sejdinović: Plašim se da će biti ugroženi životi novinara

„Oni novinari koji ne promovišu nasilje zapravo su izloženi nasilju, a veoma često su i na meti svojih takozvanih kolega. Poslednji napad na novinara Milana Jovanovića… Plašim se da smo ušli u novi krug nasilja i plašim se da će vrlo brzo biti ugroženi životi nekih novinara i drugih ljudi”, rekao je Sejdinović na tribini u Novom Sadu.

On je ocenio da se nasilje promoviše u medijima i postaje “kao neki vid zabave”.„Sa samog vrha vlasti se neki novinar proglasi neprijateljem, stranim špijunom, opozicionim aktivistom, a onda mediji bliski vlasti krenu da opširnije razradjuju te mehanizme nasilja, što se pretvori u fizičko nasilje“, kazao je Sejdinović.

Prema njegovim rečima, premijerka Ana Brnabić je danas u Novom Sadu na otvaranju skupa posvećenog izradi Medijske strategije održala jedan govor „da biste poželeli da živite u zemlji iz tog njenog govora“.

„Problem je u tome što to nema nikakve veze sa realnošću. Mi, u stvari, pregovaramo sa pogrešnim ljudima. Moć se nalazi negde drugde. Dok mi pregovaramo sa vladom, ministarstvima, odluke se donose na sasvim drugim mestima“, ocenio je Sejdinović.On je rekao da duboko veruje da je taj problem politički i da se samo političkim putem može rešavati.

Novinarka Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) Dragana Pećo kazala je da nije čudno što se dešavaju napadi na novinare, jer je nasilje svakodnevno prisutno u režimskim medijima pa je samim tim logično da je prisutno i u društvu.

“Verbalno nasilje dolazi od samog vrha ove države. Ako imate predsednika Srbije koji novinare koji profesionalno obavljaju posao smatra političkim protivnicima ili neprijateljima, onda nije čudno kada takve novinare napadaju”, kazala je Dragana Pećo.

Navela je da istraga o provali u njen stan u Beogradu nije završena i dodala da je to ne čudi, jer se u Srbiji rešavaju samo one stvari za koje postoji politička volja da se reše.Izrazila je nadu da sud neće prihvatiti predlog ministra Nenada Popovića da se postupci koje je pokrenuo protiv KRIK-a “pauziraju”.

“Nadam se da sud to neće prihvatiti jer on (Popović) ne zna šta da radi, pošto u stvari ne sme da se pojavi jer se plaši ishoda”, kazala je Dragana Pećo.

Tribina je održana u Omladinskom centru CK 13.

Tagovi

Povezani tekstovi