Sejdinović: REM od osnivanja do danas nije funkcionisao kao nezavisno telo

Izvor: Media Centar
Izvor: Media Centar

Novinar „Vremena“ Nedim Sejdinović je izjavio u specijalnoj emisiji TV N1 da su većina zahteva sa protesta „Srbija protiv nasilja“ medijske prirode i da to nije čudno, jer „upravo vlast uz pomoć medija u najvećoj meri ostvaruje dominaciju i u političkom i u društvenom kontekstu“. On je ocenio kao potpuno opravdan zahtev za smenom članova saveta REM-a.

 

„Mediji su ti koji su najviše krivi za ovo što mi živimo i za društvo koje se raspalo u nekakve froncle. Što se tiče REM-a, to je regulatorno telo, vredi podsetiti, i to telo postoji u svim razvijenim demokratskim zemljama. REM treba da uspostavi neku vrstu procedura i pravila koje se odnose na elektronske medije koji su još uvek najuticajniji. On ne služi za suzbijanje govora, nego služi upravo obrnuto, za sprečavanje zloupotrebe medija u propagandne svrhe“, podsetio je Sejdinović.

 

Prema njegovim rečima, REM, od osnivanja do danas, nije funkcionisao kao nezavisno telo i uvek je bio snažan politički uticaj na njega.

 

„Mora se reći da dolaskom SNS, REM postaje karikaturalno telo koje ne poštuje niti jednu odredbu Zakona o elektronskim medijima. Ono je centar maligniteta naše medijske scene. Kada bi to telo radilo posao, to znači da bi mediji sa nacionalnom frekvencijom postavljali standarde u novinarstvu. A u centru sistema bi trebalo da bude Javni servis, koji bi trebalo da bude ponos i dika medijskog profesioinalizma. Zahvaljujući REM-u koji se ne bavi svojim poslom, mi imamo medije sa nacionalnom frekvencijom koji ostavljaju katastrofalne posledice i na medijski profesionalizam i na celo društvo“, napomenuo je Sejdinović.

Tagovi

Povezani tekstovi