Sejdinović: Vlast u Srbiji ponižava medije i novinare

„Ipak, oni su najsuroviji prema ‘svojima’, koje teraju da rade tako neetičke stvari da će se i njihova deca i njihovi unuci stideti zbog toga“, rekao je Sejdinović na tribini „Zašto su nam važni slobodni mediji“.

On je ocenio da vlast u Srbiji ponižava sve medije i novinare, a pogotovo one koji rade „u njihovoj službi“ i od kojih je napravila „najobičnije krpe“.

„Retko se gde, osim na nacionalnom nivou, tako dramatično i kontinuirano krši novinarski kodeks kao u Južnom Banatu, a neki mediji poput RTV Pančeva i par portala uspevaju da prevaziđu čak i Informer“, rekao je Sejdinović.

On je podsetio da u Kodeksu novinara Srbije stoji da jedino novinari koji poštuju etičke norme imaju pravo na zaštitu novinarskih udruženja i da je krajnje vreme da udruženja pročiste svoje redove i iz njih izbace one koji nedvosmisleno i stalno krše kodeks.

Vlasnik i urednik portala Vršačka kula Milenko Gvozdić rekao je da mediji koji su bliski vlasti u Vršcu i okolini, i drastično i kontinuirano krše novinarski kodeks, dobijaju ogromna sredstva iz budžeta lokalnih samouprava.

On je naveo da je tokom 2017. i 2018. godine portal EVršac dobio više od 18 miliona dinara, a firma Open view, koja je izdavač ePodunavlja i ePančeva, novinara Aleksandra Čupića, bezmalo 16 milona dinara. TV Banat dobio je tokom ove dve godine 10 i po miliona dinara, a TV Lav Swisslion grupe – 7,7 miliona dinara.

Tribina „Zašto su nam važni slobodni mediji“ organizovana je u okviru protesta „Jedan od pet miliona“.

Tagovi

Povezani tekstovi