Šest godina do zastarelosti

Rešenje o obustavljanju postupka juče je dobio požarevački otporaš Momčilo Veljković, koji je privatnu krivičnu tužbu za širenje lažnih vesti podneo protiv funkcionera JUL Ivana Markovića i Uroša Rakića, nekadašnjeg direktora Politike Hadži Dragana Antića i novinara tog lista Milana Galovića. Veljković je tužio nekadašnjeg direktora RTS Dragoljuba Milanovića i bivšeg urednika informativnog programa RTS Milorada Komrakova. Po tužbi, koja je podneta 4. aprila 2001, suđenje je počelo u septembru prošle godine.
Postupak je obustavljen, jer suđenje nije završeno u roku od šest godina od događaja navedenih u tužbi, a najveća zaprećena kazna za krivično delo širenja lažnih vesti iznosi tri godine zatvora. Veljković je agenciji Beta rekao da je simptomatično što se sudija Dejan Marinković pred samo okončanje pretresa naprasno razboleo i što je ubrzo nakon zastarevanja postupka izrekao rešenje o zastarevanju. On je najavio tužbu protiv države za naknadu nematerijalne štete jer, kako je rekao, „pravda u ovom slučaju nije zadovoljena“.
Prema njegovim rečima, proces je bio „politički iskonstruisan“ i „namerno je došlo do zastarevanja kao sudskog epiloga“.
Veljković je istakao da su optuženi 8. maja likovali, jer su shvatili da će biti proglašena zastarelost, pošto tog dana nije održan poslednji pretres zbog bolesti sudije.


Beta


 

Tagovi

Povezani tekstovi