Šest godina od pogibije radnika u RTS-u

Majka jednog od poginulih radnika Nebojše Stojanovića, Žanka Stojanović, izjavila je agenciji Beta da će šestogodišnjica od stradanja radnika državne televizije u NATO bombardovanju biti obeležena i sutra u 14.06 časova.

Ta tragedija biće obeležena polaganjem cveća na spomenik „Zašto“ u oglašavanjem zvona iz obližnje crkve Svetog Marka.

Okupljenima bi sutra trebalo da se obrati i generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić.

Dva projektila NATO avijacije pogodila su 23. aprila u dva sata i šest minuta posle ponoći zgradu državne televizije u Abardarevoj ulici.

U trenutku eksplozije u zgradi RTS-a bilo je 150 radnika.

Poginuli su Jelica Munitlak (27), Ksenija Banković (27), Darko Stoimenovski (25), Nebojša Stojanović (26), Dragorad Dragojević (27), Dragan Tasić (30), Aleksandar Deletić (30), Slaviša Stevanović (32), Siniša Medić (32), Ivan Stukalo (33), Dejan Marković (40), Milan Joksimović (47), Branislav Jovanović (50), Slobodan Jontić (54), Milovan Janković (59) i Tomislav Mitrović (61).


Od eksplozije su znatno oštećene obližnje zgrade pozorišta „Duško Radović“ i Dečjeg kulturnog centra, kao i hram Svete trojice podvorja Ruske pravoslavne crkve u Beogradu.

Tadašnji generalni direktor RTS-a Dragoljub Milanović osuđen je u junu 2002. godine na deset godina zatvora zbog izazivanja opšte opasnosti, odnosno neblagovremenog izmeštanja ljudstva i tehnike na rezervnu lokaciju.

Porodice poginulih optuživale su Milanovića, kao i još nekoliko visokih državnih funkcionera i čelnika RTS-a, za višestruko ubistvo, tvrdeći da su znali da će zgrada državne televizije biti bombardovana, a nisu ništa učinili da spreče pogibiju zaposlenih.

Tagovi

Povezani tekstovi