Šest stvari koje morate znati o aferi „Votergejt“

Predstavljamo vam šest stvari koje morate znati o aferi „Votergejt“.

Upad – Sve je počelo juna 1972. godine kada su provalnici upali u sedište izbornog komiteta Demokratske stranke, koji se inače nalazio u hotelu „Votergejt“, i tu postavili prislušne uređaje. Provalnici su sarađivali sa vrhom Bele kuće. Administracija i Nikson pokušavali su da prikriju ovaj upad i prisluškivanje. Nikson je, inače, demantovao da je uopšte znao da Bela kuća pokušava da prikrije skandal.

Uloga medija – Zahvaljujući novinarima Bobu Vudvordu i Karlu Bernstinu upad i prisluškivanje dospeli su u javnost. Oni su napisali seriju tekstova objavljenih u Vašington postu.

„Duboko grlo“ – Vudvord i Bernstin su informacije o slučaju dobijali od nekadašnjeg drugog čoveka FBI Marka Felta. Nalazili su se na podzemnom parkingu zgrade u Arlingtonu. Felt im je pružao smernice o detaljima operacije prisluškivanja, sabotiranja, špijuniranja i zastrašivanja demokrata vođene iz kabineta Niksona.

Ostavka – Serija tekstova u Postu, laži predsednika Niksona i njegova sve lošija reputacija, doveli su do pripreme za impičment predsednika. Predstavnički dom pokrenuo je proces Niksonovog opoziva pod optužbom da je zloupotrebio vlast. Kako bi izbegao opoziv, Nikson je 9. avgusta 1974. podneo ostavku. Nasledio ga je Džerald Ford.

Novinarsko dostignuće – Identitet „Dubokog grla“ jedan je od najslavnijih neidentifikovanih izvora u istoriji novinarstva. Ostao je tajna više od 30 godina. Za ime „Dubokog grla“ saznalo se tek 2005. godine. Otkriće afere predstavlja najveći uspeh israživačkog novinarstva. Post je za otkriće ove afere dobio Pulicerovu nagradu.

„Svi predsednikovi ljudi“ – Novinari Vudvord i Bernstin su u knjizi „Svi predsednikovi ljudi“ izneli detalje o tome šta ih je sve pratilo tokom istraživanja afere. Knjiga je kasnij pretočena u istoimeni film, u kom čuvene novinare glume Robert Redford i Dastin Hofman.

Tagovi

Povezani tekstovi