Severna Makedonija: EFJ osuđuje neprimereno ponašanje državnih zvaničnika prema novinarima

efj-logo-1-1

Poslednjih dana državni zvaničnici Severne Makedonije su u nekoliko navrata verbalno zlostavljali novinare i medijske kuće. Evropska federacija novinara (EFJ) pridružila se svom ogranku u Severnoj Makedoniji, Udruženju novinara Makedonije (AJM), u osudi neprimerenog ponašanja javnih ličnosti i podsećanju na moralne obaveze koje nosi javna funkcija.

 

Od 15. januara, nekoliko ministara i predsednika jedne političke partije upotrebili su ponižavajući jezik protiv nekoliko novinara koji su radili svoj posao postavljajući pitanja, ponekad neprijatna, istaknutim javnim ličnostima u Severnoj Makedoniji.

 

Ministar zdravlja Bekim Sali je 6. februara na konferenciji za novinare održao „lekciju o novinarstvu“, što je novinarima u Kliničkoj bolnici u Tetovu trebalo shvatiti kao „pozitivnu kritiku“.

 

Ministar ekonomije Krešnik Bekteši je 2. februara na konferenciji za novinare prokomentarisao da je jedan novinar postavio pitanje u ime drugih novinara, umesto da odgovori na ovo konkretno pitanje u vezi sa povećanjem cena prirodnog gasa.

 

Tri dana ranije, savetnik za obrazovnu politiku u Ministarstvu prosvete i nauke ponizio je novinara na konferenciji za novinare koji je navodno postavljao „tendenciozna pitanja kako bi ministra izvukao iz konteksta“.

 

Predsednik Demokratske unije za integraciju (DUI) Ali Ahmeti je 16. januara javno kvalifikovao TV Telma i TV Alfa kao „neprijateljske“. Upitan da li će se ograditi od te izjave, premijer Kovačevski je dodao: „Verujem da je gospodin Ahmeti dao tu izjavu na osnovu činjenica“. Nastavio je: „Mogu da kažem da u zemlji postoje mediji čija uređivačka politika liči na kompaniju koja se bavi trgovinom energentima, a ima i medija čija uređivačka politika liči na partijsko odeljenje za komunikaciju.

 

Prema AJM-u, ovi primeri više nisu izolovani incidenti: „AŽM je poslednjih dana upozoravao na ovaj negativan trend sve većeg neprofesionalnog odnosa javnih funkcionera prema novinarima. Očekujemo izvinjenje od ministra Salija novinarima, a podsećamo da su državni funkcioneri na usluzi javnosti i da ne bi trebalo da imaju neprimeren i uvredljiv odnos prema novinarima, a samim tim i prema javnosti o kojoj se obaveštavaju treba preneti. Ovo više nisu izolovani incidenti“, rekao je Dragan Sekulovski, izvršni direktor AJM.

 

Generalni sekretar EFJ Rikardo Gutijerez je dodao: „Javno prozivanje i neprimereno ponašanje javnih zvaničnika prema novinarima postali su sve češći. Stanje ovog negativnog trenda pratimo sa našim lokalnim partnerima. Novinari i medijski radnici treba da rade u okruženju u kojem se ne osećaju ugroženo i gde će se zvaničnici prema njima odnositi sa poštovanjem i razumevanjem, kako posao zahteva. Zvaničnici moraju da ispune svoju ulogu i da daju primer u interakciji sa novinarima, umesto da stvaraju sumnju ili ih diskredituju.”

 

Tagovi

Povezani tekstovi