Severna Makedonija: EFJ zahteva transparentnu pravdu u slučaju Kočo Angjuševa

efj-logo-1-1

Tužba za klevetu koju je podneo bivši zamenik premijera Severne Makedonije Kočo Angjušev mora da se vodi sa najvećom transparentnošću. Evropska federacija novinara (EFJ) pridružuje se Udruženju novinara Makedonije (AJM-ZNM) u osudi odluke sudije Jovanke Spirovske Paneve od 13. oktobra da zatvori ročište u slučaju klevete. Novinari i građani morali su da napuste sudnicu. EFJ podržava pravni postupak koji je pokrenuo AJM-ZNM za odbacivanje ove odluke.

AJM-ZNM podnela je prijavu Sudskom savetu za osporavanje odluke sudije Jovanke Spirovske Paneve. Slučaj je deo sudskog postupka za uvredu i klevetu koji je Kočo Angjušev, bivši zamenik premijera, pokrenuo protiv Laboratorije za istraživačko novinarstvo (IRL) i glavne urednice  Saške Cvetkovske zbog članka objavljenog pod naslovom „Zavera protiv vazduha” 16. maja 2021.

 

EFJ i AJM-ZNM smatraju da ne postoji legitiman pravni osnov za odluku sudije. Isključivanje novinara i drugih svedoka pokazuje želju za cenzurom u slučaju koji se tiče slobode izražavanja i prava makedonskih građana da budu obavešteni o ozbiljnoj opasnosti po javno zdravlje.

 

U decembru 2021. AJM-ZNM je u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) dodelio nagradu za najbolju novinarsku istragu IRL-u za izveštaj o zagađenju vazduha u Severnoj Makedoniji.

 

Tagovi

Povezani tekstovi