Severni Kipar: EFJ osuđuje otpuštanje Ali Kišmira, cenzuru i politički pritisak

Izvor:Canva
Izvor:Canva

Predsednik Sindikata novinara kiparskih Turaka (Basın-Sen), novinar Ali Kišmir, bio je primoran da podnese ostavku na onlajn kanal TV20 zbog svoje reakcije na cenzuru kritičkog članka o lideru kiparskih Turaka Ersinu Tataru objavljenom na kanalu veb sajt. Informacija je objavljena prošlog petka.

 

Kišmir je najavio da su nakon cenzure njegovog članka direktori kanala zaustavili njegove televizijske programe. Do cenzure je došlo nakon što je „predsedništvo“ više puta kontaktiralo vlasnike TV20 u vezi sa člankom.

 

Potpredsednik EFJ Mustafa Kuleli reagovao je na prinudnu smenu Ali Kišmira i rekao da je to dokaz da su sloboda štampe i sloboda izražavanja na Severnom Kipru u padu. Kuleli je istakao da je smjena čin odmazde i zastrašivanja usmjeren ne samo protiv Alija Kišmira već protiv svih medija i novinara u regionu.

 

U poruci na društvenim mrežama, Kišmir je napisao: „Dragi prijatelji, do danas sam se trudio da napišem sve što je istina o mojoj zemlji i mom narodu. Za ovo sam, naravno, morao da platim visoku cenu, ali nikada nisam dozvolio da mi se ograniči sloboda izražavanja i misli! U tom kontekstu, nakon što je moj članak pod naslovom „Priča o uspehu“ objavljen juče na sajtu TV20 cenzurisan i uklonjen sa sajta i povezanih stranica, obavestio sam administratore da ovo neću prihvatiti, da je to uvreda za mene (…) . Administratori TV20 su me tada obavestili o svojoj odluci da otkažu moje emisije. To znači da mi je prestao radni odnos”.

 

EFJ osuđuje ovo brutalno otpuštanje kao čin cenzure i zastrašivanja. Poziva vlasti da poštuju slobodu štampe i da stanu na kraj političkom mešanju u medije.

 

Tagovi

Povezani tekstovi