Severnokorejski programeri koji rade po svetu pomažu nuklearni program svoje zemlje

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Vlasti Južne Koreje izdale su upozorenje za domaće kompanije u vezi zapošljavanja severnokorejskih IT stručnjaka koji prikrivaju svoju pravu nacionalnost i svojom platom koju zarađuju u Južnoj Koreji pomažu finansiranje sankcionisanog nuklearnog programa svoje zemlje.

 

Kako prenosi The Record, isto upozorenje objavilo je nekoliko ministarstava, zajedno sa Nacionalnom policijskom agencijom Južne Koreje i njenom Nacionalnom obaveštajnom službom. Od domaćih kompanija se zahteva pojačan oprez, kao i „stroži proces provere identiteta”, kako bi se izbeglo zapošljavanje ili zaključivanje poslovnih ugovora sa severnokorejskim „IT radnicima koji prikrivaju svoju nacionalnost i identitet”.

 

Slično upozorenje su u maju ove godine izdali FBI, Ministarstvo finansija i Stejt department američkim kompanijama koje žele da zaposle radnike.

 

U saopštenju južnokorejskih vlasti upozoreno je da su IT stručnjaci iz Severne Koreje locirani „širom sveta“, i da prikrivaju svoju nacionalnost i identitet dok zarađuju „stotine miliona dolara godišnje“ radeći kao programeri.

 

Neobična dijaspora nastala je kao rezultat sankcija koje su Severnoj Koreji uvedene zbog njenih nuklearnih raketnih testova, što je dovelo do naglog pada izvoza te zemlje. Sa tako dramatičnim padom prihoda, režim se okrenuo korišćenju IT radnika koji doprinose finansiranju programa nuklearnih i balističkih projektila.

 

Južnokorejska vlada je saopštila da je preventivno pregledala proces provere identiteta koji koristi nekoliko platformi za oglašavanje slobodnih radnih mesta i „zaključila da je zaista moguće da [severnokorejski] IT radnici dobiju posao kod domaćih kompanija prikrivanjem svog identiteta“.

 

Pretpostavlja se da se ovi radnici „bave širokim spektrom poslova, uključujući razvoj decentralizovanih aplikacija, pametnih ugovora i digitalnih tokena, kao i mobilnih i veb aplikacija koje obuhvataju niz oblasti i sektora, uključujući poslovne aplikacije, zdravlje i fitnes, društvene mreže, sport, zabavu i lajfstajl aplikacija“, navodi se u upozorenju.

 

„Ogroman deo“ zarade radnika se vraća Severnoj Koreji, subjektima koji su sankcionisani prema rezolucijama Saveta bezbednosti UN, a zatim se taj novac koristi za finansiranje severnokorejskih programa za razvoj oružja, navodi se u upozorenju.

 

Dodaje se da su ovi radnici „u nekim slučajevima uključeni i u zlonamerne sajber aktivnosti, kao što je sticanje nezakonite dobiti korišćenjem ranjivosti kodova pametnih ugovora. Zbog toga domaće blokčejn kompanije moraju da budu posebno oprezne kako bi izbegle zapošljavanje [severnokorejskih] radnika“.

 

Prošlog meseca, Ministarstvo finansija SAD je ponovo uvelo sankcije servisu za mešanje kriptovaluta Tornado Cash, optužujući platformu da pomaže hakerima vlade Severne Koreje da operu više od 455 miliona dolara ukradenih u martu 2022. SAD su takođe ranije optužile severnokorejske hakere da stoje iza napada na Ronin Network kada je ukradeno više od 600 miliona dolara u kriptovaluti.

Tagovi

Povezani tekstovi