Sigurna karta

Grupa biznismena koji su osnivači ove televizije igrala je na proverenu kartu i na mesto direktora imenovala komunikologa i televizijskog reditelja i producenta Stanka Crnobrnju, već okušanog u formiranju i postavljanjunovih televizija – u Podgorici je netom pre imenovanja postavio Radio-televiziju Atlas, ali i IN televiziju, prvu digitalnu TV mrežu na Balkanu, kao i Novi treći kanal u Beogradu.
Rođen je u Beogradu 24. maja 1953. Filmsku i televizijsku režiju je studirao na American University u Vašingtonu u klasi prof. dr Džejmsa Ondera. Diplomirao je filmsku i televizijsku režiju u klasi Živojina Pavlovića i Save Mrmka, a magistrirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, s temom iz teorije masovnih komunikacija i istorije televizije. Od 1974. do 1989. režirao je više od 500 televizijskih emisija na TV Beograd, TV Novi Sad, TV Zagreb, TV Titograd, TV Ljubljana.
Među najpoznatijim programima koje je režirao (ako se izuzme nesumnjivo najgledaniji – TV prenos Titove sahrane) jesu Beograd noću, Petkom u 22, Zabava miliona, Zvezde koje ne tamne, Nedeljom popodne… ali i brojni prenosi koncerata – od Boni M, do Radeta Šerbedžije, Ruslane i Tota Kutunja.
Režirao je i brojne festivale – na primer prošlogodišnju Beoviziju, ovogodišnju Evropesmu/Evropjesmu, a jedan je od osnivača hercegnovskog festivala… Uz Ališu Karavahal, režirao je popularnu hrvatsku tv sapunicu Vila Marija.
Dobitnik je brojnih nagrada i autor članaka o masovnim komunikacijama. Na Fakultetu dramskih umetnosti predaje masovne medije. Režirao tri igrana filma: Bio jednom jedan sneško i dva nastavka filma Hajde da se volimo. Snimio je kao reditelj stotinak TV spotova posvećenih propagandi knjige i diskografskih proizvoda. Profesor je estetike radija i televizije na Academy International of Broadcasting, Montre, Švajcarska.
Mnogi mu zameraju bavljenje turbo folkom i uvođenje ove muzike na televizije.


Nataša Bogović

Tagovi

Povezani tekstovi