Simonović nastavlja da zlostavlja novinare

Simonović, koji je i dalje funkcioner Srpske napredne stranke (SNS), ovaj put je tužio Matorčevića zbog njegovog ličnog stava u čijem su naslovu upućene psovke na račun bivšeg predsednika opštine Grocka, odnosno u kome se parafrazira izjava lidera radikala Vojislava Šešelja iz Haga. Tekst je obavljen na sajtu Žig info 25. aprila 2017. godine. Simonović od Matorčevića traži naknadu od 300.000 dinara za nematerijalnu štetu, sa zateznom kamatom, kao i nadoknadu svih troškova parničnog postupka. Ukupno, sa svim tužbama, Simonović od urednika portala Žig info potražuje 3,9 miliona dinara.

Željko Matorčević ističe za Danas da je jasno da Simonović ovim tužbama nastavlja da „zlostavlja novinare“, kao što je i radio dok je bio predsednik opštine Grocka.

– Ovo je zabrinjavajuće, jer Simonović nastavlja s napadima iako mu se sudi da je nalogodavac paljenja kuće novinara Jovanovića. Mi smo mu stali na žulj jer smo bili uporni i pisali o svemu što je radio – ukazuje Matorčević.

Vida Petrović Škero, bivša predsednica Vrhovnog kasacionog suda, za Cenzolovku je rekla da ovo nije pojedinačan slučaj i da joj je poznato da su neki političari tužili određen medij više od 100 puta. Ona je dodala da u ovakvim slučajevima, kada se podnose tužbe za pojedinačne tekstove, namera tužioca može biti da „izludi“ tuženog ili da izazove neku drugu reakciju, poput odustajanja od daljeg pisanja ili mogućnosti pravljenja neke vrste nagodbe.

U desetoj i jedanaestoj tužbi, Simonović traži odštetu takođe od po 300.000 dinara. Kao razlog za tužbe, Simonović navodi da je Matorčević „u više navrata objavljivanjem tekstova na raznim internet stranicama izuzetno uvredljive sadržine neposredno uzrokovao štetu tužiocu – Dragoljubu Simonoviću“. U 11 tužbi, Simonović je naveo tekst od 17. juna 2017 – „Za šaku *ovana, kada lopov broj jedan (Sima) postane onaj koji drži reč“.

Suđenje

Podsetimo i na to da je početak suđenja Dragoljubu Simonoviću za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića pre nekoliko dana odložen po treći put – za 20. septembar. Kuća novinara Jovanovića izgorela je 12. decembra prošle godine, nakon što je, kako se navodi u optužnici, njeno paljenje naložio tadašnji predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović.

Tagovi

Povezani tekstovi