SINOS: Novosti planiraju da otpuste 40 zaposlenih

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Sindikat novinara Srbije (SINOS) Sindikalna organizacija „Novosti“ saopštio je danas da dnevni list „Večernje novosti“ u susret svog 68. rodjendana planira da otpusti 40 zaposlenih.

Direktor „Večernjih novosti“ Nedeljko Krsmanović i glavni i odgovorni urednik tog lista Milorad Vučelić to objašnjavaju kao ekonomsku neophodnost, dok istovremeno angažuju nove kadrove, honorarne saradnike i penzionere, navodi SINOS u saopštenju.

 

SINOS je upitao Krsmanovića i Vučelića kako je moguće da u ekonomski nestabilnoj firmi postoji budžet za angažovanje novih kadrova sa daleko većim platama od stalno zaposlenih, a nema novca za stručno usavršavanje onih koji imaju više od dve decenije staža u tom listu, kao i da li se zaposleni kojima preti otkaz smatraju „nepodobnim“, a ne „nestručnim“.

„Ukoliko direktor i glodur ‘Novosti’ argumentovano ne objasne razloge za otkaze, SINOS će tražiti zaštitu i pomoć Vlade Srbije, resornog ministarstva, Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Medjunarodne federacije novinara“, naglašeno je u saopštenju.

SINOS piše da će menadžment tog lista otkaze davati na osnovu sistema ocenjivanja rada zaposlenih, u kojem su neposredni rukovodioci ocenjivali zaposlene, a takvo vrednovanje je sindikat ocenio je kao neozbiljno i nekorektno.

„U prilog ovih tvrdnji, naveli smo primere da je novinar koji je nagradjen nagradom ‘Slobodan Glumac’ za životno delo ocenjen ocenom 4,30 (najviša je 5), dok je novinar čiju su knjigu ‘Večernje novosti’ nedavno objavile i reklamirale kao izuzetan izdavački poduhvat ocenjen ocenom 3,80“, dodaje se u saopštenju.

Naglašava se da je apsurdno da su se na listi za otkaz našli novinari koji su od neposrednih urednika ocenjeni najvišim ocenama, ali ih je usled nove organizacije rada poslodavac proglasio suvišnim.

Tagovi

Povezani tekstovi